Hlavní obsah

V Itálii spadl autobus z dálnice, nejméně 39 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Nejméně 39 mrtvých si vyžádala nehoda autobusu v jižní Itálii v noci na pondělí. Na dálnici mezi Neapolí a Bari vozidlo prorazilo svodidla a zřítilo se z 30metrového srázu. Dalších jedenáct lidí bylo odvezeno do nemocnice, z toho dva jsou ve velmi vážném stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Itálii spadl autobus z dálnice, nejméně 39 mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

V autobuse bylo podle informací italských médií asi 49 lidí včetně několika dětí. Podle médií vezl autobus turisty z výletu, zřejmě z náboženské pouti, zpět do Neapole. Na nadjezdu poblíž města Avellino však řidič nezvládl řízení, prorazil svodidla a autobus se zřítil dolů po strmém svahu. Předtím naboural několik aut.

Podle některých informací z místa tragédie jel řidič příliš rychle a nezvládl dobrzdit před stojící kolonou.

Foto: Reuters

Zřícený autobus, v jehož troskách zemřely desítky lidí

K nehodě došlo na 34. kilometru dálnice A16 ve směru na Neapol u města Monteforte Irpino v provincii Avellino v jižní oblasti Kampánie. Autobus po proražení betonové zábrany letěl asi 40 metrů a skončil v lesním porostu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle italských médií nehodu nepřežilo 39 lidí, původně se uvádělo o tři mrtvé méně. V autobuse zemřelo 37 cestujících včetně řidiče a několika dětí. Další dvě oběti, žena a dítě, zemřely v jednom z automobilů, do nichž autobus narazil, když nad ním řidič ztratil kontrolu.

Na místo dorazilo 118 sanitek nejen z Avellina, ale i ze všech sousedních okresů.

Foto: ČTK/AP

Oběťmi havárie autobusu u italského Avellina byli převážně poutníci

Počet mrtvých zřejmě stále není konečný. Autobus se zřítil do zalesněné oblasti, což práci záchranářů značně stěžuje. Dálnice byla po nehodě uzavřena.

Kvůli nehodě, která patří k nejtragičtějším v Evropě v posledních letech, změnil premiér Enrico Letta program své pondělní návštěvy Atén.

Foto: ČTK/AP

Hasiči u havarovaného autubusu u Avellina

Tragické nehody autobusů v Evropě za posledních 20 let
Počet obětíDatum a popis
694. března 2001 – Autokar s 59 cestujícími a tři automobily s deseti osobami se zřítily z 50metrové výšky do řeky Douro v severním Portugalsku, když jeden mostní pilíř nevydržel nápor vody a strhl s sebou i část mostu. Nehodu nikdo nepřežil.
4824. října 1997 – Srážku autobusu a cisterny mezi tureckými městy Konya a Adana nepřežilo 48 osob.
4512. října 2010 – Při srážce posunovací lokomotivy s linkovým autobusem u města Marganěc na jihovýchodě Ukrajiny přišlo o život 45 lidí; největší silniční neštěstí od vyhlášení nezávislosti Ukrajiny v roce 1991.
4213. května 2000 – Nejméně 42 lidí zahynulo ve střední Bosně a 12 bylo vážně zraněno, když autobus s muslimskými poutníky prorazil svodidla a spadl do řeky Bosna u města Kakanj.
3928. července 2013 – Nejméně 39 lidí zemřelo po nehodě autobusu na dálnici mezi italskými městy Neapol a Bari. Autobus vezl turisty z výletu a na nadjezdu u města Avellino prorazil svodidla a zřítil se ze svahu.
332. dubna 1998 – Při srážce autobusu vezoucího íránské poutníky do Mekky s kamiónem s cisternou u Bireciku v Turecku přišlo o život 33 osob.
338. května 2003 – Nehoda u maďarského letoviska Siófok u Balatonu, při níž se srazil osobní vlak s německým autobusem, si vyžádala životy 33 německých turistů.
332. května 1994 – Na předměstí polského přístavního města Gdaňsk narazil autobus do stromu, přičemž nehodu nepřežilo 33 lidí.
3214. dubna 2007 – Při srážce školního autobusu s kamiónem poblíž tureckého města Aksaray zahynulo 32 osob, převážně dětí.
3118. srpna 2002 – Nejméně 31 obětí si vyžádala havárie autobusu na jihu Turecka nedaleko města Tarsus.
296. dubna 1994 – U bulharského města Bjala se do řeky Jantra zřítil turecký autobus; zahynulo 29 lidí.
2928. února 1996 – U španělského města Bailén se s autem čelně srazil autobus vezoucí Svědky Jehovovy, kteří se vraceli z výletu do Sierra Nevady. Krátce po nárazu obě vozidla vybuchla a začala hořet; zahynulo 29 osob.
2813. března 2012 – Belgický autobus s dětmi narazil v tunelu dálnice A9 u města Sierre (Siders) do boční zdi; zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí, a dalších 24 osob bylo zraněno.
2817. května 2003 – Dvacet osm obětí si vyžádala nehoda dvoupatrového německého autobusu se 74 cestujícími a dvěma řidiči u francouzského města Lyon. Autobus sjel ze svahu na dálnici A6 na předměstí Lyonu a převrátil se na střechu.
286. července 2000 – Při nehodě autobusu u španělského města Golmayo, na silnici ze Zaragozy ke španělsko-portugalským hranicím zahynulo 28 lidí. Autobus narazil do kamiónu převážejícího prasata a převrátil se.
277. června 2003 – Místní linkový autobus kvůli mikrospánku řidiče narazil do stěny tunelu u východotureckého města Erzincan, zahynulo 27 osob a 25 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám