Hlavní obsah

Kvůli bombě evakuovali více než polovinu města Brindisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brindisi (Itálie)

V jihoitalském Brindisi v neděli kvůli likvidaci bomby z druhé světové války evakuovaly úřady na 54 000 lidí, tedy více než polovinu obyvatel města. Podle listu Corriere della Sera to byla nejrozsáhlejší mírová evakuační operace v moderních dějinách země. Pyrotechnici poté pumu obsahující 40 kilogramů trhaviny zneškodnili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V italském Brindisi kvůli likvidaci bomby evakuovali více než polovinu obyvatel městaVideo: Reuters

 
Článek

Bomba se našla minulý měsíc při přestavbě kina v centru apulijského města a dělníci ji při výkopových pracích poškodili, takže v neděli musela pyrotechnická jednotka postupovat zvlášť obezřetně.

Riziko možné exploze odborníci vyhodnotili jako vysoké, proto roznětku odděloval dálkově řízený robot, který se používá například ve válečných zónách.

Vedení města nařídilo evakuaci všech obyvatel z „červené zóny”, kterou byl okruh s poloměrem 1617 metrů od místa nálezu. Na vyklizení lokality dohlíželo od časného rána přes tisíc příslušníků pořádkových jednotek.

V Kolíně nad Rýnem likvidovali bombu z války, evakuovali 4000 lidí

Evropa

Nevybuchlou bombu, kterou na město nejspíš v roce 1941 shodilo britské letectvo, se podařilo zneškodnit před polednem a nyní ji pyrotechnici odvezou do blízkého kamenolomu, kde ji během nadcházejícího týdne odpálí.

Nálezy nevybuchlých bomb z války jsou dodnes poměrně obvyklé zejména v Německu, začátkem prosince se však muselo kvůli britské letecké bombě evakuovat 10 000 lidí v centru Turína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám