Hlavní obsah

V Doněcku dopadl granát k autobusové zastávce, o letiště se tvrdě bojuje

Doněck

Na východě Ukrajiny pokračují v úterý tvrdé boje o doněcké letiště, jehož část získaly vládní jednotky. Obě strany nasadily dělostřelectvo. Jeden z granátů dopadl na autobusovou zastávku ve městě, kde zabil jednoho člověka. Zranění jsou i v dalších městech, uvedla Ukrajinska pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Doněcku přitvrzujíVideo: Reuters

 
Článek

V Doněcku podle sdělení místní radnice zasáhl dělostřelecký granát autobusovou zastávku na severu města, jednu osobu zabil a šest zranil. Granát dopadl na zastávku v okamžiku, kdy se místní obyvatelé u nedaleko přistaveného cisternového vozu řadili do fronty na pitnou vodu, napsala agentura Unian. Stav zraněných je vážný, počet obětí se možná zvýší.

Podle agentury TASS se do minometné palby dostala skupina novinářů z Ukrajiny a Ruska, kteří spěchali k autobusové zastávce, u níž explodoval granát. Jen náhodou se nikomu nic nestalo.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Dům v Doněcku zasažený palbou ukrajinské artilerie

Město v souvislosti s boji o letiště čelí četnějšímu ostřelování. V pondělí zasáhly střely dětskou nemocnici v centru města, tržiště a tuberkulózní léčebnu. Exploze způsobily značné hmotné škody a zranily přes deset lidí. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Krátery na doněckém letišti

Boje o letiště

Pokračování tvrdých bojů o doněcké letiště potvrdil prezidentův poradce pro obranu Jurij Birjukov: „Do večera žádné zprávy z letiště nebudou, nyní tam probíhá operace a nelze ji ovlivňovat nebo poškozovat zveřejňováním informací. Výsadkáři se nevzdávají. Budeme prostě doufat a věřit.“ Dodal jen, že operace byla naplánovaná a probíhá podle plánu, z jeho slov je však jasné, že separatisté tvrdě brání postupu ukrajinských vládních sil.

Foto: Reuters

Ukrajinec se dívá z domku poškozeného ostřelováním

Tiskové oddělení protiteroristické operace (ATO) už ráno uvedlo,  že ukrajinští vojáci stále ovládají pozice, ze kterých vytlačili separatisty: „Objekty, které byly dříve osvobozeny ozbrojenými silami, zůstávají pod kontrolou vojáků. V oblasti doněckého letiště nezákonné ozbrojené skupiny pokračují v palbě na přední pozice ukrajinských vojsk poblíž obcí Pisky, Avdijivka a Toněnke. Naše dělostřelectvo vždy ostřeluje palposty bojovníků hned, jak začne jejich aktivita.“

Foto: Reuters

Zničené letadlo na doněckém letišti

Ostřelované obytné domy 

Zranění jsou i v Avdijivce, kde separatisté ostřelují hustě obydlenou čtvrť, oznámil zástupce ministerstva vnitra v oblasti Vjačeslav Abroskin s tím, že byla zraněna žena: „Teroristé začali s dělostřeleckým ostřelováním Avdijivky. Zasáhli obytný dům na Mládežnické ulici. Do nemocnice byla se zraněními převezena žena.“

Foto: Reuters

Ukrajinské obrněné transportéry projíždějí Volnovachou

Ráno byla také z minometů ostřelována obytná čtvrť města Ščastja. Zásah obytného domu si vyžádal zraněné. „V úterý ráno byl při minometném ostřelování přímo zasažen mnohopatrový dům ve městě Ščastja. Poškozeno bylo na 30 bytů. Množství zraněných se upřesňuje,“ řekl gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal. Podle něj palba vycházena z nedaleké Veselé hory, poblíž které nejsou žádné ukrajinské vládní jednotky. V oblasti působí Vševeliké kozácké vojsko. [celá zpráva]

Palbou poškozen byl taky centrální kolektor, takže je město bez dodávek tepla a elektřiny.

Dodávky zbraní z Ruska

Podle ukrajinského bezpečnostního analytika Dmytra Tymčuka přesunula Moskva v posledních dnech na Ukrajinu desítky těžké bojové techniky. Výzbroj se soustřeďuje jižně od Luhansku, kde je k nasazení na frontě údajně připraveno 25 ruských tanků a 30 obrněných transportérů. Přes město Krasnodon byly navíc podle něj do Luhansku přepraveny dvě roty ruských vojáků.

Jeho slova důrazně odmítlo ruské ministerstvo obrany, které analytikovo tvrzení označilo za "halucinace". Informace je prý zcela vymyšlená.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám