Hlavní obsah

V Chorvatsku havaroval autobus, 10 mrtvých

– Slavonski Brod • Aktualizováno

V Chorvatsku v neděli brzy ráno sjel autobus z dálnice a havaroval. Při nehodě zahynulo 10 lidí. Dalších nejméně 44 bylo zraněno, z toho 8 těžce, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii. Podle agentury policie zatkla řidiče autobusu, který patrně za volantem usnul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chorvatsku havaroval autobus, 10 mrtvýchVideo: AP

 
Článek

K nehodě došlo v šest hodin ráno poblíž města Slavonski Brod na dálnici mezi Záhřebem a hranicí se Srbskem. Podle policie měl autobus kosovskou poznávací značku a šlo o pravidelný spoj mezi Německem a kosovským hlavním městem Priština, které leží jižně od Srbska.

Podle vyjádření českého ministra zahraničí by mezi oběťmi neměli být čeští občané.

Místní úřady uvedly, že po provedeném vyšetřování policie zatkla řidiče autobusu, který nad vozidlem ztratil kontrolu poté, co za volantem usnul.

„Řekl, že na moment usnul,” uvedl podle chorvatského zpravodajského portálu Index zástupce vyšetřovatele Slavko Pranjić.

Fotografie z místa nehody

V autobuse bylo přes 60 lidí

V autobuse bylo sedmašedesát cestujících, včetně patnácti dětí, a dva řidiči.

Zranění byli převezeni do nemocnice ve Slavnoskim Brodě. „Zprvu nebylo jasné, zda a kolik je těžce zraněných,“ uvedl šéf místní policie Franjo Galić. Nehodu popsal jako „jednu z nejhorších, jakou kdy viděl”.

Chorvatský premiér Andrej Plenković vyjádřil smutek a upřímnou soustrast pozůstalým po obětech. „Doufáme, že se zranění zotaví,” tweetoval Plenkovic.

Chorvatský premiér Andrej Plenković vyjádřil upřímnou soustrast na Twitteru

Plenković dále doplnil, že na místo míří ministr zdravotnictví Vili Beroš a místopředseda vlády Davor Božinović.

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová, která je momentálně na olympijských hrách v Tokiu, ve facebookovém příspěvku uvedla: „V našich srdcí a myslích jsme s rodinami, které při této tragické nehodě ztratily své milované. Je to nepopsatelná bolest a obrovská ztráta.”

Dálnice, kde autobus havaroval, je klíčovou chorvatskou dopravní tepnou, která je zejména v létě vytížena kvůli turismu a pracujícím, kteří se vrací domů ze západní Evropy.

Foto: Luka Safundzic, ČTK/AP

Nehoda si vyžádala deset obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám