Hlavní obsah

V Británii může po brexitu dojít ovoce a zelenina, varují supermarkety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přední potravinové řetězce ve Spojeném království varují, že v případě takzvaného tvrdého brexitu může být na ostrovech nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny. V pondělí o tom informoval deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Řetězce se obávají, že v případě tvrdého brexitu budou problémy s dovozem čerstvého ovoce a zeleniny.

Článek

Velké britské potravinové řetězce jako Sainsbury’s, Asda, Marks & Spencer, Waitrose, The Co-op, Lidl, McDonald’s nebo KFC se podle Daily Mailu obávají, že dojde k „výpadkům zásobování“ a nejmarkantnější to bude v nabídce čerstvého ovoce a zeleniny.

Britští obchodníci však již dříve varovali, že můžou docházet i základní potraviny a další zboží běžné potřeby.

„Máme extrémní obavy, že budou naši zákazníci prvními, kdo pocítí dopady tvrdého brexitu. Situace je o to horší, že v Británii nebude v březnu zemědělská sezona. Na 90 procent salátu, 80 procent rajčat a 70 procent lesních plodů dovážíme z Evropské unie,“ cituje Daily Mail z dopisu konsorcia potravinových řetězců, zaslaného poslancům.

Pokud k tvrdému brexitu po uplynutí dvouleté lhůty stanovené Lisabonskou smlouvou 29. března skutečně dojde, přestanou ze dne na den platit všechny dohody.

V praxi by to znamenalo ekonomickou i dopravní katastrofu, poznamenal deník The Telegraph. Na hranicích by totiž znovu začala platit cla a přísnější kontroly. Proto by se dovoz zboží výrazně zdržel.

Reklama

Výběr článků

Načítám