Hlavní obsah

Útočník z Halle se pokusil o útěk

– Halle

Německý pravicový extremista Stephan Balliet, který loni v říjnu u synagogy v Halle ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko zabil dva lidi, se pokusil o útěk. Zemská ministryně spravedlnosti Anne-Marie Kedingová ve středu uvedla, že incident bude mít dohru pro ostrahu věznice, která podle ní zcela očividně porušila předpisy. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Twitter Mohammeda Shafiqa

Snímek pachatele Stephana Ballieta koluje po sociálních sítích, zveřejnil ho i server deníku Bild.

Článek

Německá média uvedla, že Balliet při víkendové procházce na vnitřním dvoře vězení přelezl plot a po dobu pěti minut se nepozorovaně pohyboval po věznici. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti byla přitom patrná jeho snaha utéct. Muž se nakonec dostal do místnosti, kde byly všechny dveře zamčené a kde jej následně našli pracovníci ostrahy. Ti mají přitom nařízeno, aby Ballieta doprovázeli vždy nejméně ve dvou při každém opuštění kamerami monitorované cely.

Kedingová si na čtvrtek předvolala vedení věznice k podání vysvětlení. Nelíbí se jí také, že se o případu dozvěděla až v úterý, tedy s třídenním zpožděním. Balliet by podle mluvčího měl být ještě dnes přepraven do nejmodernější věznice s nejvyšší ostrahou v Sasku-Anhaltsku.

Antisemita z Halle zastřelil malíře pokojů a invalidní ženu

Zahraniční

Balliet, kterému v době útoku bylo 27 let, útočil u synagogy na nejdůležitější židovský svátek Jom kipur (Den smíření). Byl přesvědčený, že v tento den budou její dveře všem otevřené, což se ale nestalo, a tak se s vlastnoručně vyrobenými zbraněmi a výbušninami dovnitř nedostal. V objektu bylo 52 věřících. U synagogy ale zezadu několika ranami zabil 40letou ženu a v nedalekém rychlém občerstvení s kebabem 20letého muže, který prosil o život. Útočník svou akci natáčel kamerou umístěnou na helmě a záběry vysílal prostřednictvím internetu.

Útok vyvolal v Německu obavy z antisemitismu a extremisticky motivovaného násilí. Balliet ve svých výpovědích uvedl, že původně chtěl útočit na muslimy, pak se ale rozhodl zvolit si za terč Židy, protože jsou pro „nespokojené bílé muže”, jako je on, „největším problémem”.

Němec se přiznal k útoku v Halle, motivem byl antisemitismus

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám