Hlavní obsah

Úřady rodičům odebraly sedm dětí kvůli nadváze

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Skotskému manželskému páru odebraly úřady všech sedm jejich dětí včetně novorozené dcery. Důvodem byla hlavně nadváha rodičů a také některých dětí. Informoval o tom deník The Daily Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čtyřiapadesátiletý otec váží sice „pouhých“ 114 kilogramů, avšak o čtrnáct let mladší matka dětí o 32 kilogramů více. Jejich 14letý syn má už přes sto, 13letá dcera 76 a pětiletá dcera 25 kilo. Ačkoliv zbylí tři potomci problém s nadváhou nemají, sociální pracovníci se báli, že by mohli skončit jako jejich sourozenci.

Některé děti rodičům úřady odebraly již dříve, ostatní mají domov opustit do konce týdne. Nejmladší holčičku přitom matka porodila v pondělí a na druhý den už jí byla odebrána. The Daily Mirror neuvedl, jak bude zajištěna výživa novorozeněte. Ve Velké Británii běžně pouštějí matky s dítětem druhý den po porodu z nemocnice domů.

Mluvčí městského úřadu v Dundee uvedl, že komise, která o odebrání dětí rozhodovala, zvážila i další aspekty výchovy kromě problému s nadváhou. Sociální úřad rodinu loni v březnu poprvé varoval, že by mohl zakročit. Letos v červenci pak městská rada schválila uvolnění 114 tisíc liber (téměř 3,5 miliónu korun) pro tým specialistů, kteří rodinu naučí žít a stravovat se zdravě. Koncem září ale komise rozhodla o odebrání prvních dvou dětí.

Otec rodiny novinářům řekl, že ho komise při slyšení neposlouchala: „Naslouchali jen sociálním pracovníkům. Obviňovali mne a ženu z fyzického a psychického zneužívání a zanedbávání. To odmítáme. Přišel jsem o všechny své děti, jsem naprosto zdrcen.“

Matka stanici STV News řekla, že nechá děti léčit na klinice. „Chci pro své děti to nejlepší,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám