Hlavní obsah

Uprchlická krize potrvá roky, tvrdí šéf Evropské komise Juncker

Pasov
Aktualizováno

Uprchlická krize bude trvat ještě několik let, prohlásil ve čtvrtek v bavorském Pasově předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Šéf unijní exekutivy rovněž se zjevnou narážkou na maďarské hraniční ploty varoval před stavbou nových zdí v Evropě.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Šéf Evropské komise se rovněž zastal německé kancléřky Angely Merkelové, kterou právě bavorská vládní Křesťanskosociální unie (CSU) ostře kritizuje za rozhodnutí nechat uprchlíky uvízlé v Maďarsku vpustit do Německa. „Měla Merkelová sedět na pohovce a nedělat nic?“ tázal se Juncker. "Co by to znamenalo pro obraz Německa ve světě?" dodal.

Juncker rovněž odmítl obnovování hranic uvnitř Evropy. "Evropa měla dost dlouho zeď," řekl. "Nepotřebujeme žádné nové zdi a už vůbec ne mezi členskými státy Evropské unie," zdůraznil.

Stavbu hraničních plotů přitom zvažuje několik evropských států. Maďarsko už jimi obehnalo velkou část své jižní hranice. V Bavorsku nevyloučil budování plotů na hranicích tamní ministr financí Markus Söder.

Juncker také prohlásil, že: „Evropa musí zlepšit své vztahy s Ruskem, i když to není populární, a neměl by o tom rozhodovat Washington”. Napětí je podle něj třeba uvolnit, i když to nemusí být nutně populární. "Musíme usilovat o praktický vztah s Ruskem. Není to sexy, ale musí to tak být, nemůžeme takto pokračovat," prohlásil Juncker.

Reklama

Výběr článků

Načítám