Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci zavraždili na Donbasu matku s dcerou, půjdou před soud

Kyjev

Ukrajinská prokuratura ve středu obvinila dva vojáky ze zavraždění dvou civilistek na východě země. Vojáci matku s dcerou zastřelili v pondělí ve vesnici Luhanske v Doněcké oblasti. Podezřívali je z podpory separatistů, uvedla agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský voják na východě země

Článek

„Bylo zjištěno, že vojáci vstoupili do domu obětí, které podezřívali z podpory separatismu, a zabili je,“ uvedli vyšetřovatelé. Sedmasedmdesátiletá žena a její pětačtyřicetiletá dcera byly nalezeny s prostřelenou hlavou.

Vojáci ve věku 23 a 25 let svoji vinu přiznali. Hrozí jim trest v délce sedm let až doživotí.

Na Donbasu od loňského dubna podle OSN zemřelo více než 6400 lidí a bilance neustále roste navzdory platnosti příměří.

Proruská snajperka přiznala, že střílela zajatce

Válečných zločinů se dopouštějí obě strany, upozorňují dlouhodobě mezinárodní pozorovatelé. Důkazem toho je i nedávný rozhovor britského deníku The Daily Mail s odstřelovačkou v řadách povstalců v Doněcku Oksanou Gimrakovovou.

„Zabila jsem 24 Ukrajinců,“ přiznala 28letá žena listu a dodala, že by k tomuto počtu měla přičíst ještě dva válečné zajatce, které zastřelila. Jeden byl velící důstojník, druhý 22letý dělostřelec. „Prosil o život,“ popsal manžel Gimrakovové poslední chvíle mladšího ze zajatců. „Říkal, že má ženu a dítě,“ dodal.

„Oksana mu řekla: ‘Ne, jsi vinen jako ostatní. Bojím se za svého syna’. Pak ho zastřelila a toho druhého taky,“ vylíčil Ruslan Gimrakov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám