Hlavní obsah

Ukrajina spustí výrobu legendárních amerických pušek M-16

– Kyjev

Na Ukrajině se mají vyrábět americké útočné pušky M-16, které patří k obrazu americké armády již od dob války ve Vietnamu. O dohodě mezi státním koncernem Ukroboronprom, ve kterém jsou spojeny hlavní ukrajinské zbrojovky, a americkou společností Aeroscraft informovala v úterý agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Útočná puška M-16

Článek

„Jde o pilotní projekt výroby pušek M-16 na ukrajinském území. Doufám, že ve velmi blízké době přejdeme k praktické realizaci. Nyní podepisujeme všechny dokumenty, které jsou k tomu nezbytné,” uvedl náměstek generálního ředitele koncernu Serhij Korobov.  Šéf společnosti Aeroscraft Igor Pasternak dodal, že firma získala příslušnou licenci od americké vlády koncem loňského roku.

Zpočátku se mají americké útočné pušky vyrábět pro ukrajinský trh. Podle Korobova je přechod na standardy Severoatlantické aliance součástí strategie změn v ukrajinském obranném průmyslu.

Unian v říjnu informoval, že společnost Ukroboronservis, která je součástí koncernu Ukroboronprom, uzavřela dohodu se slovenskou zbrojovkou Grand Power o společné výrobě pistole K100 a její plně automatické verze K105.

Ukrajinští vojáci se na srpnové přehlídce v Kyjevě předvedli s útočnými puškami Fort, což jsou v licenci vyráběné izraelské útočné pušky Tavor. Ty v izraelské armádě nahrazují starší zbraně Galil a i M-16.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám