Hlavní obsah

U Malty našli vrak britské ponorky, která zmizela za války

Valletta

Tým archeologů objevil na dně moře nedaleko břehů Malty vrak britské ponorky HMS URge, jejíž zmizení během bojů za druhé světové války dosud zůstávalo záhadou. Badatelé po ponorce pátrali na žádost vnuka jejího posledního velitele kapitána E. P. Tomkinsona. Věrohodnost nálezu údajně potvrdilo britské ministerstvo vnitra, napsala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: U Malty našli archeologové vrak britské ponorky

 
Článek

HMS Urge za sebou měla několik úspěšných misí - mimo jiné poškodila italskou bitevní loď Vittorio Veneto a potopila lehký křižník Giovanni delle Bande Nere. Osudná se jí stala 27. dubna 1942 plavba z Malty do Egypta. Do Alexandrie ale nikdy nedorazila, její osud byl dosud neznámý. Na palubě bylo přes 40 lidí včetně britského válečného zpravodaje.

Spekulovalo se, že krátce po vyplutí narazila na jednu z min, které u Malty nakladly země Osy, i když se nevylučovalo, že mohla být potopená některou italskou lodí.

Foto: University Of Malta/project Spur, Reuters

Ilustrace ukazuje srovnání ponorky a nalezeného vraku

Pátrání se v létě ujal tým podmořských archeologů z Maltské univerzity. Při zkoumání oblasti, která byla za války silně zaminována nacistickými jednotkami, zaznamenal sonar v hloubce 130 metrů asi tři kilometry od břehu objekt připomínající ponorku. Nález ponorky potvrdil následný průzkum přístrojem na dálkové ovládání.

Ponorce chybí značná část přídě, jinak je ale vrak fantasticky zachovalý, řekl profesor Timmy Gambin, který univerzitní misi vedl. Badatelé uvedli, že jejich zjištění přezkoumalo britské ministerstvo vnitra, které potvrdilo, že nalezený vrak patří HMS Urge.

Dobrodruhovi, jenž se potopil i k Titaniku, se podařil husarský kousek

Muži

„Je vzpřímeně usazená na dně moře, velmi hrdě, a je nasměrovaná tak, jak určoval rozkaz o přesunu k Alexandrii,” uvedl Gambin. „Poškození na přídi svědčí o velmi prudkém výbuchu... naznačuje, že plavidlo se potápělo velmi rychle a nikdo neměl šanci tuto tragédii přežít,” dodal. Ponorku podle něj zasáhla mina, ještě když byla na hladině, krátce po nočním vyplutí od Malty. Exploze utrhla ponorce příď.

HMS Urge patřila do desáté flotily britského královského námořnictva, která podnikla řadu úspěšných výpadů proti nepřátelským jednotkám ve Středozemním moři. Podle Reuters se na duben plánuje ceremoniál, při němž bude místo nálezu vraku prohlášeno za oficiální válečný hrob.

Reklama

Výběr článků

Načítám