Hlavní obsah

Turecké stíhačky narušily dvakrát řecký vzdušný prostor

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Athény

Turecké stíhačky F-16 v pátek dvakrát porušily řecký vzdušný prostor, uvedl řecký generální štáb Poprvé se tak stalo dopoledne, podruhé byl vzdušný prostor narušen odpoledne. V obou případech vzlétly řecké hotovostní stíhačky a vyprovodily turecké stroje, napsal řecký deník Kathimerini.

Foto: Profimedia.cz

Turecké F-16

Článek

Dopoledne narušily řecký vojenský prostor dva páry strojů F-16 u ostrova Agathonisi v souostroví Dodekany. Krátce po desáté do něj vnikla dvojice tureckých strojů letící ve výšce 7500 metrů a hned po ní druhá letící ve výšce 4800 metrů.

Odpoledne v 14:12 místního času (13:12 SELČ) dvě turecké F-16 přeletěly přes severní okraj souostroví Inúses u ostrova Chios ve výši skoro 7400 metrů. Souostroví leží poblíž tureckého pobřeží.

Řecko-turecké spory

Mezi Řeckem a Tureckem panují dlouhou dobu spory sahající do doby po konci první světové války, kdy byli Řekové usilující o připojení části Malé Asie k Řecku vyhnáni silami zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka. V roce 1974 se vztahy dostaly na bod mrazu po turecké invazi na Kypr.

Letos se opět zhoršily, když si začalo Turecko klást nároky na vody okolo řeckých ostrovů a Kypru a zkoumat tam ložiska ropy a zemního plynu.Turecko tvrdí, že mu vzhledem k délce pobřeží připadá jen malá část dna, protože tam leží řecké ostrovy. Turecké nároky jsou ale v rozporu s mezinárodními ustanoveními.

Turecko si klade nároky na rozsáhlé oblasti Středozemního moře na úkor Kypru a Řecka

Evropa

Průzkum ložisek vedl k několika konfrontacím. Řecko uspořádalo námořní manévry, do nichž se zapojila i Francie a Itálie, aby zatlačily na Ankaru. Ta na čas s průzkumem dna přestala, ale pak se k němu vrátila. 

Turecko otočilo. Navzdory dohodě vyšle výzkumnou loď do sporné oblasti

Evropa

Turci také letos začali pouště migranty na řecké hranice v rozporu s dohodou, kterou uzavřeli s EU.

Jděte, přechod je volný, říkají migrantům turecké hlídky na hranicích s Řeckem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám