Hlavní obsah

Trump se podle médií chystá do Skotska na golf. Restrikce to nedovolují, uvedla premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová upozornila, že přísné restrikce zavedené ve Skotsku kvůli koronaviru se vztahují i na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyjádřila se kvůli spekulacím médií, podle nichž se Trump možná chystá na golf na jedno své hřiště na jihozápadě Skotska.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle listu The Sunday Post se Trump chce vyhnout inauguraci vítěze amerických prezidentských voleb Joea Bidena, která bude 20. ledna.

Letiště v Prestwicku dostalo pokyn připravit se 19. ledna na přílet amerického vojenského Boeingu-757, který Trump příležitostně používá. Podle listu bylo do Prestwicku na týden přesunuto americké armádní letadlo, které má provádět pozorovací lety nad areálem Turnberry, kam má mít Trump namířeno.

Američané jsou v nejistotě, zda dostanou peníze. Trump hraje na Floridě golf

Amerika

Skotský list napsal, že letadla používaná Trumpem mají vždy zvláštní identifikační volací znak a ten pro Trumpův osobní boeing je Tyson 1. Letová kontrola dostává upozornění na přílet amerického letadla se speciálním volacím znakem, ale neví, které z letadel přiletí.

„Máme tu zamluvené přijetí americké vojenské verze Boeingu-757 na 19. leden, den před inaugurací. Normálně ho používá viceprezident a často první dáma. Prezidentské lety se ohlašují dlouho předem, protože je kolem toho hodně příprav,” řekl listu anonymní zdroj z letiště Prestwick. Mluvčí letiště na dotaz agentury AFP ale odpověděl, že letiště „v lednu návštěvu Donalda Trumpa neočekává”.

Otázku na tiskové konferenci dostala i Sturgeonová. Řekla, že „o cestovních záměrech Donalda Trumpa nic neví”, a dodala, že si myslí, že „jeho nejbližší plán je opustit Bílý dům”.

„My nyní až na nezbytné případy nepovolujeme lidem přicestovat do Skotska. Týká se to jeho (Trumpa) stejně jako kohokoli jiného. Přijet si zahrát golf nepovažuji za nezbytnou činnost,” dodala premiérka. Skotsko tento týden zpřísnilo uzávěru a lidé mají vycházet jenom v případě nutnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám