Hlavní obsah

Trapas kandidáta na kancléře: Laschet si neuhlídal volební lístek

Nepříjemného faux-pas se dopustil ve volební místnosti kandidát na kancléře konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet, píše server týdeníku Focus. U volební urny nedával pozor, a tak nešťastně složil hlasovací lístek, že z nej bylo patrné, jak hlasoval. Podle očekávání dal oba hlasy své Křesťanskodemokratické unii (CDU).

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Armin Laschet s manželkou Susanne volí

Článek

Volební předpisy přitom vyžadují, aby voliči při cestě od plenty k volební urně striktně dodržovali volební tajemství. Voliči mají mít lístky přehnuté tak, aby nebylo zřejmé, pro koho hlasovali. Za plentami je navíc zakázáno fotografovat. Před hlasováním a také po něm sice Němci mohou otevřeně hovořit o tom, koho si vybrali, ale při samotné volbě je to zapovězeno.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Laschet si neuhlídal volební lístek, oba hlasy dal CDU

Komise ve volebních místnostech může za takovéto provinění voliče nepřipustit k hlasování.

Podle předpisů měl volební úředník Lascheta odmítnout, když svůj hlasovací lístek označil nebo složil mimo plentu a byl rozpoznatelný výsledek jeho hlasování. Lídr CDU měl podle volebních pokynů dostat nový hlasovací lístek.

Ke kauze se vyjádřil úřad předsedy ústřední volební komise Georga Thiela, podle kterého je Laschetovo hlasování i přes pochybení platné a jeho hlas nebude vyřazen.  „Dostane-li se takový hlasovací lístek až do volební urny, nemůže už být vyjmut a je platný,“ dodala ústřední komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám