Hlavní obsah

Tlak Kosova postoj Slovenska nenaleptal

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Kosovo se nadále snaží o co nejširší uznání své nezávislosti, avšak z členských států Evropské unie jeho nezávislost odmítají Slovensko, Španělsko, Rumunsko, Řecko a Kypr. Podle vyjádření slovenských politiků se zdá, že ke změně slovenského postoje v této otázce nedojde.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Kosovská policie vyslala posily na Jarinje, přechod se Srbskem, kde místní Srbové blokovali silnici na protest proti výměně registračních značek aut Srbů ze severu Kosova za značky kosovské.

Článek

Od jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova uplynulo přes třináct let a Priština v posledních měsících stupňuje úsilí, aby zmíněné členské státy Unie změnily svůj názor. Snaží se o to na dvoustranné úrovni a lobbuje také v Bruselu.

Způsob odtržení byl zločinem proti mezinárodnímu právu
Ľuboš Blaha, místopředseda Směru-sociální demokracie

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier přijal v Berlíně kosovskou prezidentku Vjosu Osmaniovou s vojenskými poctami. „Na Slovensku se to nemůže stát, protože nezávislost Kosova neuznává,“ upozornil deník Pravda.

U nás je shoda, říká šéf diplomacie

List oslovil několik slovenských politiků, kteří zaujali zcela jasné stanovisko. Ivan Korčok, šéf slovenské diplomacie, zdůraznil, že slovenský postoj vychází ze širokého domácího konsenzu, že tato otázka bude vyřešena v rámci dialogu mezi Bělehradem a Prištinou.

„Plně respektuji dosavadní oficiální přístup Slovenské republiky, že Kosovo je nedělitelnou součástí Srbska,“ uvedla vicepremiérka Veronika Remišová.

Zůstaneme, ujistilo NATO Kosovo

Zahraniční

Podle Juraje Krúpy, poslance vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, vznik Kosova jako samostatného útvaru není z mezinárodně-politického hlediska v pořádku.

„Podobně, jako například neuznáváme Abcházii nebo Jižní Osetii, je nadále ve slovenském národně-státním zájmu Kosovo neuznávat,“ sdělil předseda parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost.

Opozice drží basu

Podle Ľuboše Blahy, místopředsedy opoziční strany Směr-slovenská sociální demokracie, není možné uhnout ani o milimetr ve věci, že Kosovo je srbské.

„Způsob jeho odtržení byl zločinem proti mezinárodnímu právu. Směr bude jednoznačně trvat na tom, aby se dodržovala národní suverenita Srbska. Zároveň budeme vystupovat proti tomu, aby jiné státy uznáním nezávislosti Kosova pošlapávaly mezinárodní právo,“ dodal.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie má podobný názor. „Plnohodnotné uznání Kosova (de iure) se ze strany Slovenska může uskutečnit pouze po dosáhnutí dohody o vypořádání vztahů mezi Bělehradem a Prištinou a jejich následném vzájemném uznání jako subjektů mezinárodního práva,“ řekl poslanec Hlasu Peter Kmec.

Priština a Tel Aviv si vyhověly
Letos v únoru uznal nezávislost Kosova Izrael a Kosovo jako první převážně muslimská země otevřelo ambasádu v Jeruzalémě, nikoli v Tel Avivu.
Srbsko to přijalo s velkou nevolí. „Rozhodnutí uznat Kosovo bylo učiněno pod americkým tlakem,“ řekl Jáhell Vila, izraelský velvyslanec v Bělehradu, pro srbskou stanici TV Prva.
Připustila to také šéfka kosovské diplomacie Meliza Haradinajová-Stubllaová.
„Uznání Izraelem je jedním z největších úspěchů Kosova a přichází v klíčovém momentu díky Spojeným státům, našemu společnému a věčnému spojenci,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám