Hlavní obsah

Těžké dětství neměl, popřel otec útočníka z Münsteru obsah synova dopisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn neměl těžký život ani hrozné dětství. To, co napsal v dopise, který po sobě zanechal, v mnoha směrech není pravda, řekl deníku Bild otec Jense Rüthera, muže, který v sobotu najel do skupiny lidí v Münsteru. Dva lidi zabil a dalších 25 zranil. V rozhovoru pro deník potvrdil, že jeho syn měl psychické problémy.

Foto: Friso Gensch, ČTK/AP

Lidé v Münsteru zapalují svíčky.

Článek

Útočník pocházel z malé vesnice v Sársku, jeho rodiče tam dosud žijí. „Jens nebyl ve vesnici nijak aktivní. Nebyl členem žádného spolku, například střeleckého či fotbalového klubu. Tenis si šel zahrát jen jednou. Měl velmi málo přátel,“ popisuje jeden jeho známý.

Když se rodiče dozvěděli, co Jens napsal v 18stránkovém dopise, v němž popisuje zážitky z dětství a konflikty s rodiči a tvrdí o nich, jak byly ponižující a mohou za to, že měl vážné problémy. Byli v šoku.

„Byl duševně nemocný, žil v jiném světě. To, co popsal v dopise, je příšerné a není to pravda,“ řekl 79letý otec útočníka. „Jens měl hezké dětství a náš vztah byl v pořádku,” dodal.

Do Münsteru se odstěhoval kvůli studiu. „Zhruba před třemi lety se náš do té doby pěkný vztah změnil. Všechno bylo v pořádku, ale zlom přišel s nemocí,“ řekl. O jaké nemoci hovoří, ale neřekl.

Nicméně se postaral o to, aby se syn dostal k lékařům. Občas se objevily „záblesky“, ale Jens se podle jeho slov stále více uzavíral. „Kvůli nemoci musel prožívat ve své hlavě peklo,“ uvedl. Myslí si, že jeho syn trpěl schizofrenií. Příznaky, které byly popsány v jednom pořadu podle jeho slov trpěl i jeho syn.

Rodičům zakázal, aby mu telefonovali, neměl delší dobu ani žádné trvalé bydliště. Poslední kontakt měli se synem před čtvrt rokem. Otec má jasno: „Syna k tomu, co udělal, dohnala nemoc.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž v Německu najel do lidíVideo: Reuters

Jens R. vjel v sobotu odpoledne do davu lidí se svou campingovou dodávkou, přičemž zabil 51letou ženu a 65letého muže. Dalších dvacet lidí zranil. Dva zůstávají nadále v kritickém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám