Hlavní obsah

Téměř všechny mladé Britky zažily sexuální obtěžování, ukázal průzkum

Novinky, drk
Londýn

Naprostá většina (97 procent) mladých žen ze Spojeného království zažila sexuální obtěžování. Vyplývá to z průzkumu organizace Spojených národů UN Women UK. Autoři studie upozornili, že většina žen už ztratila víru v to, že by se tento problém nějak vyřešil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Do průzkumu se zapojilo tisíc žen různého věku. Nejzávažnější zjištění se ale týkalo skupiny dívek ve věku 18 až 24 let, z nichž 97 procent odpovědělo, že zažilo sexuální obtěžování (angl. sexual harrasment). S informací přišel britský deník Guardian.

Z průzkumu dále vyplývá, že 80 procent žen zažilo sexuální obtěžování dokonce přímo na veřejnosti.

Osahávání bez svléknutí není sexuální útok, rozhodla indická soudkyně

Svět

„Tohle je krize lidských práv. Nestačí pořád říkat, že jde o příliš těžký problém na vyřešení. Musíme to okamžitě začít řešit,“ uvedla ředitelka organizace UN Women UK Claire Barnetová.

Podle OSN se sexuálním obtěžováním myslí jakýkoli nevyžádaný sexuální návrh, verbální či fyzické gesto se sexuálním podtextem, u kterého lze očekávat, že ho dotyčný může vnímat jako urážku či ponížení.

Podle ní vede současné nastavení společnosti k tomu, že se mladé ženy čím dál častěji snaží měnit své chování tak, aby se nestaly terčem sexuálního násilí. Starší ženy zase v dotazníku uváděly, že se bojí za tmy vycházet z domu.

Ženské tělo není veřejný majetek, kritizuje aktivistka

Většina žen své zkušenosti nikdy nenahlásí, protože nevěří, že by to policie dokázala vyřešit. Součástí projektu organizace UN Women UK byl otevřený dopis, ve kterém světové vlády vyzývají k tomu, aby začaly problém řešit.

V Dánsku spustili aplikaci k udělování souhlasu se souloží

Evropa

„Když se zmíníte o tom, že vám vadí, když na ženy někdo zapíská na ulici, tak se vystavujete riziku, že vás bulvár na hlavní straně označí za ,feminacistku‘,“ postěžovala si Guardianu aktivistka Laura Batesová.

„Příčinou tohohle problému je normalizace názoru, že ženské tělo na veřejnosti je veřejný majetek a mladé ženy by se s tím prostě měly smířit,“ kritizuje. Podle ní je tuto představu potřeba rozbít i pomocí zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám