Hlavní obsah

Tajné služby čelí nové hrozbě, teroristé cpou výbušniny do modelů letadel

Právo, Vladimír Plesník

Západní zpravodajské služby mají nový problém – čelí teroristické hrozbě v podobě, s níž donedávna prakticky nepočítaly. Rizikům útoků prostřednictvím dálkově řízených modelů letadel napěchovaných výbušninami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rezwan Ferdaus (27) nenáviděl Ameriku a rozhodl se udělit lekci „nepřátelům Alláha“, a to podle vzoru teroristického úderu na New York z 11. září 2001. Tentokrát však neměly přijít ke slovu unesené dopravní boeingy, ale „na míru“ připravené létající bomby v podobě modelů letadel.

Atentátník chtěl nacpat tři zmenšené stíhačky F-86 Sabre a F-4 Phantom 2,2 kg mimořádně účinné výbušniny. Rychlostí 160 kilometrů za hodinu měly narazit do dvou washingtonských budov – Kapitolu a Pentagonu, tedy sídla Kongresu a ministerstva obrany USA.

Ferdausovi však vražedný plán nevyšel. Agenti FBI ho nalákali do pasti. Předstírali, že jsou stoupenci al-Kajdá a mohou mu obstarat výbušniny. Amerického občana, jehož otec se do USA přistěhoval z Bangladéše a který v roce 2008 absolvoval na univerzitě v Bostonu fyziku, zatkli v září 2008. Počátkem listopadu ho soud poslal na 17 let za mříže.

Velmi kvalitní modely jsou levně k mání

Tento případ osamělého teroristy zalarmoval bezpečnostní složky po celém světě včetně Německa. V tajné studii, k níž se dostal týdeník Focus, Spolkový kriminální úřad (BKA) varuje před teroristickým využitím modelů letadel. Vyšetřování podle BKA potvrdilo, že „létající bomby se staly v islamistickém světě jednou z priorit“.

Technologicky vyspělé hračky se dají pořídit za pár set eur na internetu nebo v odborných obchodech. Mnohé modely disponují vysoce moderním dálkovým ovládáním, kamerami s vysokým rozlišením a nechají se podle policie „bez nějaké zvláštní vynalézavosti“ přestavět na zbraně.

Jako možné cíle přicházejí v úvahu letadla či letiště a především objekty v hustě obydlených oblastech, na masových akcích nebo ve velkých budovách. „Podobné scénáře musí být i ve Spolkové republice zahrnuty do seznamu teroristických hrozeb,“ uzavírá BKA.

Podezřelí zatčeni v SRN a v Dánsku

Podle Focusu vyšetřují kriminalisté ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko 22letého studenta strojírenství původem z Tuniska, který si obstarával informace o stavbě a řízení modelů schopných nést výbušninu.

V Bavorsku v roce 2011 zadrželi 25letého Němce. Na internet dal článek o bezpilotnících, v němž vyzýval muslimy, aby si osvojili tuto techniku. „Chemici, strojní inženýři, elektrotechnici a fyzici by měli vyvíjet nové technologie pro válku s bezbožnými nepřáteli na Západě,“ napsal.

Čtyři islamisté odsouzení letos v květnu soudem v dánském Glostrupu připravovali útok na redakci listu Jyllands-Posten, která v roce 2005 otiskla karikatury proroka Mohameda. Mezi variantami nechyběl právě ani útok „létající bombou“, upozornila televize ARD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám