Hlavní obsah

Švýcarsko bude při zaměstnávání upřednostňovat vlastní občany před lidmi z EU

Bern

Švýcarsko nezavede žádné kvóty pro přistěhovalectví ze zemí Evropské unie, bude ale upřednostňovat v zaplňování volných pracovních míst nezaměstnané Švýcary. Příslušný zákon, který zavádí do praxe výsledek referenda, ve kterém se v roce 2014 Švýcaři vyslovili pro omezení migrace, v pátek schválil parlament.

Foto: Profimedia.cz

Při hledání práce dostanou ve Švýcarsku přednost Švýcaři.

Článek

Pravicově populistická Švýcarská lidová strana (SVP), která za iniciativou proti masovému přistěhovalectví stála, hlasování podle portálu htr.ch označila za kapitulaci před Evropskou unií.

Závazný výsledek referenda postavil Bern do složité situace, neboť Brusel Švýcarsku pohrozil, že případné omezení volného pohybu pro unijní občany bude mít dopad na volný přístup alpské konfederace na společný unijní trh. Švýcarsko sice není členem EU, s osmadvacítkou je ale provázáno řadou smluv včetně té o volném pohybu pracovních sil.

Bern se pokoušel s Bruselem na téma kvót pro unijní občany vyjednávat, rozhovory ale nijak nepokročily. Švýcarská vláda se proto rozhodla pro mírnější výklad výsledků referenda. Odsouhlasený zákon počítá s tím, že výhodu v obsazování volných míst budou mít nezaměstnaní, kteří jsou registrováni na švýcarských pracovních úřadech.

Pro návrh hlasovalo 98 poslanců, 67 bylo proti a 33 se zdrželo.

V referendu před dvěma lety se pro regulační opatření vyslovilo 50,3 procenta hlasujících. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám