Hlavní obsah

'Super Mario' Draghi se vrací, povede italskou vládu národní jednoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi sestavil novou italskou vládu. Její složení v pátek potvrdil prezident republiky Sergio Mattarella. Nový kabinet složí přísahu v sobotu v poledne, uvedla kancelář italského prezidenta. Od roku 2012, kdy Draghi vytáhl euro z hluboké krize, mu evropská média přezdívají „Super Mario”.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Mario Draghi

Článek

V kabinetu zasednou mimo jiné politici stran, které vyjádřily podporu bývalému šéfovi ECB. Z 23 nových ministrů jich je 15 se stranickou příslušností. Složení vlády je tak velice pestré, mezi členy jsou pravicoví a levicoví politici, představitelé populistického Hnutí pěti hvězd i nestraníci.

Podle ekonomického redaktora Bloombergu, Ferdinanda Giugliana, zasedne v nové vládě řada technokratů, ale i silných politických hráčů. „Draghi bude rozhodovat, ale politické strany se nevyhnou vlastní odpovědnosti,” napsal na Twitteru.

Potvrzeni byli někteří členové předchozího kabinetu vedeného Giuseppem Contem. Jedná se například o ministra zahraničí Luigiho Di Maia z Hnutí pěti hvězd či ministra zdravotnictví Roberta Speranzy z hnutí LEU, který stojí v čele ministerstva od začátku epidemie koronaviru. Ministerstvo vnitra dál povede Luciana Lamorgeseová, která je bez stranické příslušnosti.

V Itálii bude vést novou vládu Draghi, podporuje ho i část opozice

Evropa

Nestraníci obsadili i některé další klíčové resorty: v čele ministerstva financí stane stávající generální ředitel Italské centrální banky Daniele Franco a justici povede bývalá předsedkyně ústavního soudu Marta Cartabiaová.

Nová vláda předstoupí před parlament na začátku příštího týdne, uvedl italský tisk. V obou komorách by měla získat rozsáhlou podporu. Z větších stran kabinet nepodpoří jen krajně pravicové uskupení Bratři Itálie. Během jednání Draghi představí program svého kabinetu, ke kterému se dosud veřejně nevyjádřil.

Itálii má z vládní krize vyvést „Super Mario“, tak jako euro

Zahraniční

Kabinet národní jednoty slíbil podpořit také nacionalistický politik Matteo Salvini. Server Politico poněkud ironicky připomíná, že jako zarytý euroskeptik v minulosti Draghiho silně kritizoval a označil ho za „spoluviníka” v „masakru” italské ekonomiky.

Teď ale Salvini obrátil. „Pravičák, levičák, eurofil nebo nacionalista jsou jenom nálepky,” řekl italskému rádiu Radio24. „Já jsem velice pragmatický člověk,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám