Hlavní obsah

Stopy polonia zjistili v kanceláři Berezovského

LONDÝN

Stopy radioaktivního polonia 210, jež minulý čtvrtek zabila bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, byly objeveny také v kanceláři exilového magnáta a Litviněnkova přítele Borise Berezovského. Ten v úterý odmítl nález komentovat. Policie ve středu zjistila radiokativitu na dalších dvou místech, takže celkem jich je již sedm.

Článek

Stopy polonia 210 se dosud našly už v londýnské suši restauraci, kde měl exšpión 1. listopadu schůzku s Italem Mariem Scaramellou, a v hotelu Millennium v Mayfairu, kde se sešel se dvěma Rusy. Nalezeny byly také v Litviněnkově bytě v Muswell Hillu a na dvou dalších adresách, v kancelářské budově v Down Street ve West Endu a na Grosvenor Street nedaleko Litviněnkova bytu. [celá zpráva]

Už osm osob se podrobuje kontrolním testům na přítomnost radiace.

Scotland Yard případ Litviněnko vyšetřuje stále jako "podezřelé úmrtí", čímž dává najevo, že zatím ani nedospěl k závěru, že šlo o vraždu. Scotland Yard oznámil, že Litviněnkova pitva proběhne až v pátek kvůli bezpečnosti patologů. Panují obavy z radioaktivního polonia.

I ministr vnitra Reid varoval před ukvapenými závěry. Litviněnko ze své smrti obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. [celá zpráva] Britský premiér Tony Blair v úterý v Kodani řekl, že policie je odhodlána Litviněnkovu smrt objasnit. S ruským prezidentem o kauze ještě bude mluvit.

Rusko už polonium do Británie nedodává

Šéf ruské agentury pro jadernou energii Sergej Kirijenko v úterý vyloučil, že by polonium bylo ukradeno z Ruska, protože produkce tohoto radioaktivního izotopu a jeho vývoz jsou přísně kontrolovány.

Rusko podle něj vyváží měsíčně osm gramů polonia 210 do USA. Dříve ho dodávalo i britským společnostem, ale vývoz do Británie skončil před pěti lety.

Scaramellu čeká výslech

Ital Mario Scaramella, který se setkal v Londýně s Litviněnkem den předtím, než Rus onemocněl, je opět v Británii, kde ho chrání policie. Vyšetřovatelé chystají jeho výslech.

"Popíšu krok za krokem, co se v restauraci stalo. Policie také chce novými testy potvrdit, zda jsem nebyl radioaktivním poloniem kontaminován. Předchozí testy v Itálii to však již vyloučily," řekl v úterý Scaramella novinářům. Expert na sovětskou špionáž již dříve uvedl, že při posledním setkání Litviněnkovi ukázal e-maily, v nichž byli oba označeni za muže k likvidaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám