Hlavní obsah

Unesené starosty jsme našli mrtvé, nebo jsme je nenašli vůbec, tvrdí Zelenskyj

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že některé ukrajinské starosty unesené ruskými okupanty našli mrtvé, jiné zase nelze najít vůbec. Uvedla to v pondělí agentura Unian s odvoláním na rozhovor, který Zelenskyj poskytl týdeníku The Economist.

Foto: Reuters

Fiala a spol. jednají se Zelenským.

Článek

Zelenskyj v interview zdůraznil, že Rusko používá stejné metody, po kterých sáhlo v roce 2014 na Donbasu na východě Ukrajiny při vytváření separatistických „republik“. „Unášejí starosty našich měst. Zabili několik z nich. Některé z nich nemůžeme najít. Některé jsme už našli a byli mrtví,“ citoval Unian prezidenta.

Zelenskyj: Moskva lže, separatisty na Donbasu jsme napadnout nechtěli

Válka na Ukrajině

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková v pátek uvedla, že Rusové se zmocnili starostů 14 ukrajinských měst. Osvobození těchto rukojmí se podle ní řeší na mezinárodní úrovni.

Vicepremiérka podle agentury Unian v televizi upozornila, že Rusové si přejí výměnu zajatců pouze na základě parity, tedy zajaté vojáky za zajaté vojáky, pohraničníky za pohraničníky nebo námořníky za námořníky. „A tak mám logickou otázku: za koho vyměníme starosty měst, jichž Rusové mají jako rukojmí už 14,“ poznamenala Vereščuková.

Dříve ukrajinské úřady vyměnily starostu okupovaného Melitopolu za devět ruských vojáků.

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky na osvobození Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám