Hlavní obsah

Srbsko nabídne Kosovu téměř úplnou autonomii

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Srbsko se chystá nabídnout Kosovu skoro kompletní autonomii. Mělo by se tak stát během tohoto týdne při prvních přímých jednáních mezi srbskými a kosovskými zástupci, která proběhnou na půdě OSN v New Yorku. Uvedla to agentura AP s odkazem na srbského ministra pro Kosovo Slobodana Samardzice. EU údajně uzná Kosovo, pokud vyhlásí jednostranně nezávislost na Srbsku, uvedl list International Herald Tribune.

Článek

Ministr v pondělí řekl, že nový návrh počítá s tím, že kosovští Albánci dostanou "95 procent pravomocí" ve správě provincie.

"Sbrský návrh je nový a specifický. Nabízí formu maximální autonomie, která nemá v dnešním světě obdoby," podotkl Samardzic s tím, že by Kosovo zachovalo "slabé a minimální vazby" na Bělehrad.

První setkání mezi představiteli Srbska a Kosova je plánováno na pátek. 

Problém je, že kosovští lídři v minulosti opakovaně uvedli, že nepřistoupí na nic jiného než na úplnou nezávislost.

Kosovo je po formální stránce stále částí Srbska, přestože je již od roku 1999 spravováno OSN, bezpečnost zde zajišťují jednotky NATO. Jeho obyvatelé jsou z 90 procent etničtí Albánci.

Budoucnost provincie se ve svém plánu snaží řešit zvláštní zmocněnec generálního tajemníka OSN Martti Ahtissari, který sice nepoužívá slovo "nezávislost", navrhuje ale, aby si Kosovo vládlo. Tento plán ale srbští představitelé odmítli. V Radě bezpečnostni OSN jej pak pod hrozbou veta zastavilo Rusko. Později však uvedlo, že není proti nezávislosti provincie, pokud s ní bude Bělehrad souhlasit.

EU nezávislé Kosovo uzná

Nejen Spojené státy, ale i Evropská unie uzná Kosovo, pokud tato separatistická provincie vyhlásí jednostranně nezávislost na Srbsku. Podle listu International Herald Tribune (IHT) to potvrdili američtí a unijní diplomaté.

Vysoký evropský diplomat podle listu jednoznačně prohlásil, že EU i Spojené státy v takovém případě Kosovo uznají. "Herní plán je stanoven. Rozhovory skončí 10. prosince. Pokud se Srbsko a Kosovo neshodnou na budoucnosti provincie, vyhlásí Kosovo jednostranně nezávislost. USA ji uznají a Evropané, jestliže chtějí zůstat jednotní, je budou následovat," řekl činitel, který si kvůli citlivosti této otázky přál zůstat anonymní.

Americká ministryně zahraničí Riceová nepovažuje potenciální jednostranný akt Prištiny za "dobrou myšlenku". I ona je však přesvědčena, že Kosovo bude nezávislé. "Je to jediné řešení, které může Balkán stabilizovat," míní podle agentury Reuters šéfka americké diplomacie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám