Hlavní obsah

Spor s církví v Polsku se už dá vyhrát

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepsaná polská zásada, že s katolickou církví se soudní proces nikdy nedá vyhrát, přestává platit. Polské soudy v minulých dnech rozhodly o třetím případě, kdy církev jako instituce musí za pedofilní činy svého kněze zaplatit oběti odškodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud v Bydhošti vynesl rozsudek, podle něhož za znásilňování 13letého ministranta Arka, ale i dalších dětí knězem Pawlem Kaniou ve farnostech koszalinsko-kolobrzeské diecéze nesou spoluzodpovědnost i čtyři biskupové a jeden kardinál.

Poláci jsou pro zrušení celibátu kněží

Evropa

„Dlouhodobě kryli kněze-pedofila a nezabránili mu v sexuálním zneužívání malých chlapců z řad ministrantů, ale ani dětí, které vyučoval náboženství,“ informoval týdeník Polityka.

Kněz hrozil chlapci: Buď ty, nebo bratr

Arekovi, který pochází z chudé a početné rodiny, bylo sotva deset let, když v roce 2009 padl do oka knězi-pedofilovi. Když ho za tři roky znásilnil, hned mu vyhrožoval, že pokud o tom promluví, pak on sám řekne policii, že ho kluk svedl.

Kněží v Argentině obtěžovali neslyšící děti, dostali čtyřicetileté tresty

Amerika

Když se chlapec odmítal s kněžím dál setkávat, ten ho „přesvědčoval“, že pokud nepůjde on, přijde si pro jeho mladšího bratra. To vyvolalo chlapcovy těžké deprese a pokusy o sebevraždu. Kania skončil ve vězení a Arek s psychickými problémy, které mu znemožňují normálně žít a pracovat.

Nadřízení pedofilního kněze chlapci nejprve přislíbili podporu, ale nakonec ho oklamali a tvrdili, že za nic nemohou. Slíbili mu, že se za něj budou vroucně modlit.

Soud v Bydhošti nicméně nyní rozhodl, že diecéze, pod kterou patří zvrhlý kněz, musí oběti vyplatit odškodné 300 tisíc zlotých (1,8 milionu korun).

Polsko po zveřejnění filmu o pedofilech v církvi zpřísní tresty za sexuální zneužívání

Zahraniční

Soukromá věc

Oficiální údaje o tom, kolik je v Polsku kněží-pedofilů a jejich obětí, scházejí. Ministerstvo spravedlnosti sice zřídilo registr pedofilů v zemi, ale konkrétní jména hříšníků v sutanách, i těch odsouzených, v něm však chybějí.

Podle Tomasze Sekielského, který nedávno natočil o kněžích-pedofilech dokument pod názvem „Jen to nikomu neříkej“, je jich v současnosti v Polsku okolo 670 a dětských obětí téměř 2700. Jen tři z nich získaly od církve finanční odškodnění. Církevní vedení tvrdí, že „s pedofily v sutanách nemá církev svatá nic společného“ a to, co spáchali na dětech, „je jejich soukromá věc“.

Zakladatel katolického řádu zneužil nejméně 60 nezletilých

Amerika

V těch třech případech, kdy církev prohrála, se její představitelé jako čert kříži vyhýbají termínu „odškodné“ a tvrdí, že jde o „křesťanskou pomoc“ či „dobročinný příspěvek na léčení“.

Poslední dobou totiž počet obětí kněží-pedofilů, které požadují finanční odškodnění, výrazně vzrostl. Katolická církev v Polsku je, podle portálu OKO.Press.pl, mimořádně bohatá, ale platit za fatální selhání svých lidí v žádném případě nechce.

„Hlavně se však bojí, aby se v Polsku nestalo totéž co v USA, kde katolické diecéze musely obětem pedofilních kněží vyplatit dohromady odškodné ve výši pěti miliard dolarů a řada z nich pak ohlásila bankrot,“ napsal portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám