Hlavní obsah

Snažil jsem se ochránit cestující, vysvětluje Lukašenko incident s Ryanairem

Minsk
Aktualizováno

Zpráva o bombové hrozbě na palubě letadla Ryanair přišla ze Švýcarska, prohlásil ve středu před poslanci běloruského parlamentu prezident Alexandr Lukašenko. Trvá na tom, že v neděli jednal v souladu se zákonem, když nařídil, aby let na lince z Atén do Vilniusu přistál v Minsku. Snažil se podle svých slov chránit cestující.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„V letadle byl terorista a věděli o něm daleko za hranicemi Běloruské republiky,“ uvedl Lukašenko. Poznamenal, že Západ se odmítl účastnit vyšetřování případu nouzového přistání stroje společnosti letadla Ryanair v Minsku.

„Bělorusko adekvátně reagovalo na obdržené informace,“ řekl prezident.

Běloruské úřady po přistání letadla v Minsku zadržely opozičního novináře a jeho přítelkyni, kteří byli na palubě. Lukašenko v projevu před poslanci mimo jiné sdělil, že ti, kdo přejí Bělorusku špatné věci, přešli od organizace nepokojů k fázi, kdy se snaží Bělorusko zadusit.

„Jak jsme předpovídali, naši nepřátelé zvenčí i zevnitř změnili způsoby útoku na stát. Překročili mnoho červených hranic, překročili hranice zdravého rozumu a lidské morálky,“ řekl Lukašenko.

Podle Lukašenka „již nejde o informační válku, jedná se o hybridní moderní válku“.

„Hledá se nová zranitelnost. A to není zaměřeno jen na nás. Jsme pro ně testovacím místem,“ řekl. Hlava státu zároveň dodala, že známý extremistický telegramový kanál již pracuje v plné síle „proti Rusku, čímž ukazuje skutečný cíl západních stratégů“. „Nyní je čas otevřeně a veřejně strhnout masky, upřímně říct, co se děje," uzavřel Lukašenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám