Hlavní obsah

Smrt Čecha ubitého řetězem v Londýně zůstane bez trestu, Štrasburk smetl stížnost rodiny

• Aktualizováno

Evropský soud pro lidská práva zamítl stížnost na Velkou Británii, kterou k němu podala rodina Čecha zabitého v roce 2016 v Londýně. Štrasburský tribunál ve zdůvodnění rozsudku mimo jiné uvedl, že britské úřady podle něj nepostupovaly v rozporu s evropskou úmluvou o lidských právech. Verdikt je konečný.

Foto: Profimedia.cz

Pieta na místě události

Článek

Podle české diplomacie po rozhodnutí Štrasburského soudu již český stát nemůže v případu intervenovat. „Rodina i ČR tak vyčerpaly své právní možnosti dosáhnout věcného přezkumu tohoto případu. Nezbývá bohužel nic jiného, než rozhodnutí soudu respektovat,” uvedla mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová.

Soud se kauzou zabýval na základě žádosti sestry zabitého Zdeňka Makara, které šlo o zpochybnění rozsudku britské justice. Ta v souvislosti se smrtí bratra Makarové zprostila britského občana Raymonda Sculleyho obžaloby.

Proti rozsudku protestovala rodina i česká vláda. Pachatel se u soudu hájil tím, že jednal v sebeobraně. Britská porota ho loni v dubnu zprostila obžaloby z vraždy i z neúmyslného zabití.

Nedostatky v soudním systému

Evropský soud pro lidská práva řeší jen případy možného porušení úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Nemůže ale přezkoumávat, rušit ani měnit rozhodnutí vnitrostátních soudů.

Makarova sestra si stěžovala například na údajné nedostatky v soudním systému Anglie a Walesu. Poukazovala například na to, že člověk, který záměrně neposkytne první pomoc osobě ohrožené na životě, není za své jednání trestně odpovědný, a na nemožnost se proti verdiktu odvolat. Porotci by také podle stížnosti nemohli dojít k takovému rozhodnutí, pokud by se řádně řídili zákonem o sebeobraně.

Soud uvedl, že jeho úlohou bylo „zhodnotit, zda stát splnil své závazky týkající se efektivního vyšetření kauzy a spravedlivého procesu”. Konstatoval, že v obou případech je spokojen. Podle něj byly během procesu poskytnuty dostatečné záruky, že verdikt poroty nebude svévolný.

Osudný svár

Jednatřicetiletý Makar, který podle sestry žil ve Velké Británii více než deset let, se podle vyšetřovatelů krátce před smrtí nepohodl poblíž svého londýnského bydliště se skupinou mladíků na kolech.

Situaci se snažil uklidnit, avšak tehdy devětadvacetiletý Sculley na něj podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem na kolo s bezpečnostním zámkem a zasadil mu několik ran do hlavy. Čech podle pitvy zemřel v důsledku vykrvácení. Pachatel se u soudu hájil tím, že jednal v sebeobraně.

Česká republika proti zproštění obžaloby důrazně protestovala a požadovala revizi či nové projednání případu stejně jako tisíce lidí v internetové petici. To není nicméně v britském soudním systému možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám