Hlavní obsah

Slovenští poslanci navrhují, aby se 28. říjen stal státním svátkem

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Skupina vládních poslanců navrhuje, aby 28. říjen – Den vzniku Československé republiky – byl státním svátkem. V současnosti je vznik společného státu Čechů a Slováků na Slovensku jen památným dnem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poslanci však navrhují, aby tento státní svátek nebyl dnem pracovního klidu. Podle jednoho z předkladatelů poslance Ondreje Dostála (Svoboda a Solidarita) to bude stejně posun proti současném stavu a zvýší se tím váha 28. října.

„Při současném složení parlamentu není reálná výměna 28. října za jiný státní svátek nebo jiný den pracovního klidu,“ vysvětlil Dostál pro agenturu SITA. Doplnil, že předkladatelé nechtěli zavést další den volna z ekonomických důvodů.

V roce 2018 schválil slovenský parlamentu jednorázový státní svátek na 30. října. Tehdy se slavilo 100. výročí schválení Deklarace slovenského národa, kterou se Slováci přihlásili ke společnému státu s Čechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám