Hlavní obsah

Slovenským hospodským došla trpělivost. Desítky podniků i přes zákaz otevřou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Aktualizováno

Majitelé desítek restaurací a kaváren po celém Slovensku v pondělí oznámili, že v úterý otevřou interiéry svých podniků. Vzápětí se k nim přidali také majitelé fitness center. Nespokojení restauratéři se odvolávají i na aktuální situaci v České republice, kde už restaurace vnitřní prostory otevřít mohly.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slovenská iniciativa vzešla z Košic, kde chce otevřít 40 restaurací a kaváren. Majitelé říkají, že jim došla trpělivost, a vědomě jdou do rizika. „Situace je neúnosná, nedokážeme zvládnout druhou vlnu, nemáme na nájem a musíme propouštět zaměstnance,“ uvedli ve svém prohlášení signatáři iniciativy Bojujeme za gastro.

„Chceme fungovat v normálním režimu, v takovém, jak fungují obchody a supermarkety,“ řekl zástupce iniciativy Miroslav Heredoš.

Konec výjimek. Slovensko bude vyžadovat při vstupu negativní test od všech

Evropa

K iniciativě se přidali také majitelé fitness center. „Obrovské množství našich členů zítra otevírá své provozy,“ avizoval šéf unie fitness center Pavel Kiseľ. „Je velmi neobvyklé postupovat tímto způsobem, ale pro ty lidi neexistuje jiná možnost. Strach je v tomto případě druhořadá věc,“ dodal Kiseľ. Své členy vybavili přesnými manuály v případě kontroly. Uvádí se v nich, že úřady mají právo udělit pokutu, ale provozy nemohou zavřít ani začít trestněprávní řízení.

V rukou mají právní analýzu

Majitelé restaurací, kaváren a fitness center se při tomto rozhodnutí opírají o právní analýzu, podle níž došlo před časem k nezákonnému prodloužení nouzového stavu. Na základě toho chtějí následně napadnout i případné udělené pokuty.

S koronavirem je nutné bojovat jako kdysi s komunisty, řekl Matovič

Koronavirus

Provozovatelé restaurací a kaváren zdůraznili, že budou dodržovat všechna hygienická nařízení včetně rozestupů u stolů. Podle aktuálních nařízení mohou restaurace a kavárny fungovat jen na terasách a jako výdejny jídla.

Premiér Igor Matovič v první reakci nechtěl nikomu vyhrožovat pokutami, ale vyzval všechny k zodpovědnosti. „Svoboda bez zodpovědnosti vede k anarchii. Pokud restaurace a fitness centra tohle udělají, tak zavedou anarchii,“ varoval Matovič.

Slovensko má vytrvale v přepočtu na milion obyvatel mnohem nižší počty nakažených než Česko. Začátkem listopadu, kdy přitom na Slovensku probíhalo plošné testování, to bylo až trojnásobně méně než v ČR. V posledních dnech se čísla srovnala, Slovensko má 232 případů na milion obyvatel, Česko 247.

Reklama

Výběr článků

Načítám