Hlavní obsah

Slovenský mafián přiznal 16 vražd, výměnou za to by mohl za čtyři roky vyjít na svobodu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin

Bývalý boss banskobystrického podsvětí Mikuláš Černák uzavřel v úterý na okresní prokuratuře v Martině dohodu o vině a trestu. Černák, který si odpykává doživotní trest, se přiznal k 16 vraždám a výměnou za to bude moci po 25 letech, tedy už za čtyři roky, žádat o propuštění. Dohodu ale musí ještě schválit soud.

Mikuláš Černák

Článek

Součástí dohody byla podmínka, že Černák musí projevit na svými činy lítost, což v úterý učinil. Deník Sme v této souvislosti konstatoval, že při zmíněné dohodě a projevení lítosti byli přítomni i někteří pozůstalí Černákových obětí, kteří to přijali se značnými rozpaky.

Černák vraždil v 90. letech minulého století, když byl šéfem podsvětí na středním Slovensku. „Stíhán byl za 14 skutků kvalifikovaných jako trestné činy vraždy a dva skutky kvalifikované jako obecné ohrožení, protože byly vykonány nástražným výbušným systémem,“ uvedl prokurátor martinské prokuratury Martin Kováč.

Expolicistovi uřízli hlavu

„V případě dohody o vině a trestu šlo o upuštění od uložení souhrnného trestu,“ dodal Kováč.

Černák se přiznal například k vraždě polského podnikatele Grzegorze Szymaneka z roku 1997. V září 1994 měl zavraždit údajného policejního informátora Jozefa Filipa a v březnu 1997 bývalého policistu Gustáva Slivenského, kterému pak uřízli hlavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám