Hlavní obsah

Slováci vymetli český alkohol z regálů. Je to ztráta, říkají

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

České lihoviny v úterý v 17 hodin zmizely z regálů slovenských obchodů. Obchodníci museli splnit nařízení vládní komise, která rozhodla o dočasném zákazu prodeje a dovozu tvrdého alkoholu z Česka na Slovensko.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V některých obchodech stihli odstranit český alkohol z regálů ještě před pátou hodinou odpolední.

Článek

„Dostal jsem mail z ústředí, tak jsem český alkohol dal okamžitě odvézt do skladu. Je to pro nás citelná ztráta. Český alkohol tvořil až 30% procent sortimentu lihovin,“ řekl Novinkám vedoucí prodejny v bratislavské čtvrti Dúbravka. V tomto obchodě stihli odstranit český alkohol z regálů ještě před pátou hodinou odpolední. Místa po Becherovce, Staré myslivecké a dalších českých produktech zela prázdnotou.

Nařízení o zákazu prodeje českého alkoholu znělo opakovaně ve slovenských médiích. Hodinu před určeným termínem však například v malých bratislavských potravinách o ničem nevěděli. V pět hodin odpoledne však už český alkohol i zde zmizel z regálů. „Sháněla jsem Becherovku a už mi ji neprodali. Tak jsem vzala slovenskou Demänovku,“ říká jedna ze zákaznic.

Ve smyslu nařízení vládní komise začali slovenští celníci kontrolovat kamióny na hranicích a každý náklad českých lihovin vraceli zpět do České republiky.

Prezident slovenského Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavol Konštiak označil rozhodnutí vládní komise za unáhlené a předčasné. „Je to rozhodnutí přijaté v panice,“ prohlásil. Podle Konštiaka totiž nebylo zjištěno, že by se na Slovensko oficiálně dovážel pančovaný alkohol z Česka. „Především malí obchodníci mohou mít problémy se zaplacením zboží, které budou muset držet ve skladech a nemohou prodávat,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám