Hlavní obsah

Slováci po smrti 47leté ženy zastavili očkování AstraZenekou

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Novinky, jem, ivi

Slovensko v úterý pozastavilo očkování první dávkou vakcíny AstraZeneca. Informovalo o tom tamní ministerstvo zdravotnictví s tím, že se jedná o preventivní opatření po dosud neobjasněném úmrtí 47leté očkované ženy. U pacientů, kteří už dostali první dávku, bude očkování dokončeno.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vakcíny od firmy AstraZeneca

Článek

Pacientka, která zemřela, trpěla poruchou srážlivosti krve, ale nevěděla o tom.

„Podle prvních informací trpěla pacientka genetickou poruchou, která nebyla detekovatelná před očkováním,“ řekl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

„Vzhledem ke genetické predispozici byla souvislost mezi očkováním a následnou trombózou stanovena jako pravděpodobná,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Slovensko hlásí úmrtí po očkování vakcínou AstraZeneca

Koronavirus

Vakcínu nyní dostanou pouze lidé, kteří mají už její první dávku, aby očkování dokončili.

Jak bude očkování na Slovensku pokračovat, se teprve rozhodne. „Ministerstvo v této chvíli zvažuje vícero alternativ, jak budeme na Slovensku v této věci postupovat. Kompletizujeme odborná stanoviska a v návaznosti na to budeme v průběhu tohoto týdne informovat o dalším postupu,“ informovala mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Vakcína AstraZeneca je nyní na Slovensku určena pro věkovou kategorii 18 až 44 let. Předtím se jí ale očkovaly i osoby starší. Nyní se lidé od 45 let očkují vakcínami Pfizer a Moderna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám