Hlavní obsah

Slováci budou měsíc a půl před volbami bez průzkumů. Poslanci prolomili veto Čaputové

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Na Slovensku se prodlouží moratorium na zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů ze současných 14 na 50 dnů před volbami. Rozhodli o tom v úterý poslanci parlamentu, kteří prolomili veto prezidentky Zuzany Čaputové.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za opětovné schválení novely hlasovalo 80 poslanců 150členného zákonodárného sboru. Novela vstoupí v platnost před nadcházejícími parlamentními volbami, které se budou konat 29. února 2020.

Pro 50denní moratorium hlasovali všichni poslanci vládní strany Směr-sociální demokracie, vládní Slovenské národní strany, opoziční Lidové strany Naše Slovensko a několik nezávislých poslanců. Vládní strany odůvodňovaly prodloužení moratoria tím, že prostřednictvím „objednaných průzkumů” veřejného mínění se politické strany snaží ovlivňovat voliče.

Jedni z mála

Slovensko bude patřit mezi nemnoho zemí světa, které budou mít tak dlouhé moratorium. Před únorovými parlamentními volbami budou poslední průzkumy zveřejněny začátkem ledna 2020. Čaputová již avizovala, že v případě prolomení veta požádá ústavní soud o přezkoumání zákona.

Padesátidenní moratorium kritizoval současný premiér Peter Pellegrini (Směr) a ministr zahraničí Miroslav Lajčák (nominant Směru). Poslankyně strany Za lidi Veronika Remišová uvedla, že hlasováním poslanci upřeli občanům právo na informace.

V České republice platí zákaz zveřejňování průzkumů tři dny před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám