Hlavní obsah

Sacharovovu cenu dostala běloruská opozice

– Brusel

Evropský parlament ve čtvrtek udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení běloruské demokratické opozici. Oznámil to předseda zákonodárného sboru David Sassoli, podle něhož EP podporuje její boj za demokracii a svobodné volby.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu

Článek

Poslanci také vyjádřili obdiv vytrvalosti, s níž oponenti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí násilnému potlačování protestů po srpnových zmanipulovaných volbách, prohlásil Sassoli.

Parlament uděluje cenu pojmenovanou po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi každoročně od roku 1988 za podporu lidských práv a základních svobod. O držiteli ceny rozhodl Sassoli spolu s předsedy parlamentních politických skupin.

V Minsku se opět protestovalo proti Lukašenkovi, policie zatýkala

Evropa

Gratuluji za odvahu

"Chtěl bych pogratulovat představitelům běloruské opozice za jejich odvahu, odolnost a neústupnost, které každý den ukazují při obraně svobody myšlení a projevu," řekl na středeční plenární schůzi europarlamentu v Bruselu Sassoli.

Desetitisíce Bělorusů vyrazily do ulic. Policie proti nim použila vodní dělo

Evropa

Europoslanci se podle něj jednomyslně shodují na podpoře požadavků Lukašenkových oponentů, kteří již od srpnových zmanipulovaných voleb trvají na vypsání nového a demokratického hlasování a vyzývají režim k ukončení násilností.

Dalšími kandidáty na cenu byli arcibiskup Nadžíb Michael Músá z iráckého Mosulu a ekologičtí aktivisté z Hondurasu v čele se zavražděnou obhájkyní lidských práv Bertou Cáceresovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám