Hlavní obsah

Rusové bombardují Hadí ostrov fosforovými pumami a likvidují vlastní techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské letectvo bombarduje Hadí ostrov, aby zničilo vybavení, které tam ruská armáda zanechala poté, co musela ve čtvrtek spěšně evakuovat zbytky své posádky po raketových a dělostřeleckých útocích ukrajinské armády, píše deník Ukrajinska pravda s odvoláním na velení ukrajinské armády. Nálet byl proveden fosforovými bombami, oznámil vrchní velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnij.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek ukazuje dým stoupající z Hadího ostrova.

Článek

„Vedení ozbrojených sil Ruské federace se ani nedrží svých vlastních prohlášení, podle nichž Hadí ostrov ruské síly opustily jako gesto dobré vůle. Dnes kolem 18:00 z letiště Belbek startovala dvojice letadel Su-30 ruských ozbrojených sil a dvakrát provedla letecký úder fosforovými bombami na Hadí ostrov, kde ruské síly údajně dokončily úkoly,“ uvedl Zalužnij.

Ruské ministerstvo obrany označilo čtvrteční stažení posádky z Hadího ostrova za „krok dobré vůle“. „Ozbrojené síly Ruské federace dokončily úkoly na Hadím ostrově a stáhly posádku, která se tam nacházela. Je to krok dobré vůle. Světovému společenství se tak ukázalo, že Ruská federace nezasahuje do snahy OSN vytvořit humanitární koridor pro vývoz zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ řekl Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

Hadí ostrov má podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanova strategický význam pro Ukrajinu i ruskou armádu, protože ten, kdo ho ovládá, kontroluje nejen situaci na moři, ale do jisté míry i ve vzduchu. Dodal, že z ostrova je možné zablokovat pohyb civilních lodí na jihu Ukrajiny.

Ukrajinci dobyli zpět Hadí ostrov. Rusové kvapem odpluli v motorových člunech

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám