Hlavní obsah

Ruský blogger chtěl zjistit, zda zákaz lovit pokémony v chrámu platí. A už sedí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruští policisté zatkli v Jekatěrinburgu 22letého bloggera Ruslana Sokolovského, který se na internetu pochlubil záběry, jak loví pokémony v pravoslavném chrámu. Chtěl zjistit, zda podle něj absurdní zákaz lovu pokémonů v chrámech skutečně platí. V sobotu skončil ve vazbě.

Foto: Youtube/ Ruslan Sokolovskij

Ruský blogger Ruslan Sokolovskij

Článek

„Zasedání se odehrálo za zavřenými dveřmi, rozhodnutí bylo oznámeno za nepřítomnosti novinářů, do sálu nevpustili ani zastánce Sokolovského," uvedla k jednání soudu rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Sokolovskij reagoval na varování státní televize, že za chytání pokémonů může v Rusku hrozit až půlmiliónová pokuta (asi 186 000 korun), anebo až tři roky vězení. „To je naprostá blbost,” prohlásil Ruslan Sokolovskij a vyrazil do jednoho z největších chrámů v uralském Jekatěrinburgu na lov, který si na závěr videa náramně pochvaloval.

Na bloggera, jehož video s lovem pokémonů vidělo téměř půl miliónů diváků, si však stěžovali pravoslavní preláti. Policisté proto bloggera z bytu odvedli k  výslechu.

Foto: Youtube/ Ruslan Sokolovskij

Ruský blogger chytá pokémony v pravoslavném chrámu navzdory zákazu

„Chtěl jsem popřít myšlenku, že lze trestat za lov pokémonů v kostelech,” vysvětloval novinářům svůj čin Sokolovskij, ještě než se ocitl v policejní cele. „Zdálo se mi to jako naprostý nesmysl, nějaké tmářství, protože na to, aby tě mohli zavřít, musíš opravdu něco spáchat, a ne se projít s chytrým telefonem ve svatyni, kde jsem nijak nerušil a nepřekážel,” dodal.

„Děsná klerikalizace”

Sokolovskij tvrdil, že by bylo „náramně hloupé”, kdyby ho uvěznili za „žert”, jakkoli v Rusku momentálně řádí „děsná klerikalizace”.

Ujišťoval také, že jeho počínání nemá nic společného s punkerkami ze skupiny Pussy Riot, které v moskevském chrámu v únoru 2012 uspořádaly improvizovaný koncert namířený proti prezidentovi Vladimiru Putinovi a některé z nich poté strávily skoro dva roky za mřížemi.

Podle obhájce Stanislava Ilčenka je jeho klient obviněn podle paragrafu postihujícího hanobení víry: „Ruslan je samozřejmě v šoku, až dosud neměl co do činění se zákonem, dokonce se nedopustil ani žádného přestupku.” Dodal, že vazba by byla zjevně přehnaným a příliš přísným opatřením. Pokusí se také soud obměkčit argumentem, že se Sokolovskij stará o invalidní matku.

Protikladné názory

„Člověka by neměli soudit za hloupost, nevychovanost a touhu se předvést," poznamenal k případu starosta uralského města Jevgenij Rojzman.

Mluvčí oblastního policejního náčelníka Valerij Gorelych se naopak nechal slyšet, že "pokémonisty by neměli posílat do vězení na tři, ale na nejméně pět let, aby si další rozmysleli rouhat se na svatých místech".

Když v červnu hra Pokémon Go, kdy se pomocí chytrých telefonů chytají v reálném prostředí virtuální příšerky, teprve začínala získávat na popularitě, ruský svaz židovských obcí prohlásil, že nemá námitky proti lovu virtuálních příšerek v synagogách. Petrohradská synagoga dokonce vyhlásila soutěž a nejúspěšnějšího lovce odměnila lahví vína, samozřejmě košer.

"Pravoslavní představitelé naopak vidí v kapesních příšerkách japonského původu nepřítele," poznamenal server Newsru.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám