Hlavní obsah

Rozpočtový summit EU skončil po dvou dnech bez dohody

Brusel
Aktualizováno

Mimořádný summit Evropské unie věnovaný víceletému rozpočtu bloku v pátek večer po dvou dnech skončil bez dohody. Oznámil to předseda Evropské rady Charles Michel. Zástupci 27 zemí navzdory úpravě návrhu nedokázali nalézt shodu na celkové výši rozpočtu pro období 2021-2027.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Charles Michel

Článek

"Bohužel jsme zjistili, že nejsme schopni dosáhnout dohody a potřebujeme více času... Bylo to složité vyjednávání, zvláště po brexitu," prohlásil Michel, který jednotlivě s prezidenty a premiéry jednal s několikahodinovou přestávkou nepřetržitě od čtvrtečního odpoledne.

Samotný sumit všech představitelů trval podle Michelova mluvčího 20 minut.

Klíčová bitva o unijní peníze začala. Česko chce z EU miliardy navíc

Domácí

Výsledek summitu Evropské unie rozpočtu EU na další období, který skončil bez dohody, neohrozí českou ekonomiku ani firmy, uvedl v reakci na summit premiér Andrej Babiš. ČR může ještě čerpat peníze z unijních fondů v rámci stávajících období až do roku 2023.

Největším překvapením byla podle Babiše pozice Nizozemska, Švédska, Dánska a Rakouska, které odmítly příjmy rozpočtu navržené předsedou Evropské rady Charlesem Michelem ve výši 1,074 procenta hrubého národního důchodu a požadují maximálně jedno procento HND.

Požadovaly snížení navrhovaného objemu rozpočtu s odkazem na letošní odchod Británie z EU. Ten způsobí příjmový propad přes deset miliard eur (čtvrt bilionu korun) ročně, což podle původně předložené varianty měly z větší části kompenzovat bohaté země.

Evropská komise odpoledne předložila účastníkům summitu upravený návrh, jenž měl vyjít vstříc požadavkům velké části států. Nová varianta však při krátkém večerním zasedání podporu nezískala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám