Hlavní obsah

Romské pokoje v porodnici nejsou diskriminační, rozhodl slovenský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Okresní soud v Bratislavě rozhodl, že umístění romských žen do tzv. romských pokojů v porodnici v Prešově není diskriminační. Podle organizace Poradna pro občanská a lidská práva se ale jedná o segregaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle soudu se neprokázalo, že romské ženy jsou umístěny v oddělených pokojích z důvodu jejich romské příslušnosti.

„Jejich umístění na oddělených pokojích může být odůvodněno zdravotním stavem pacientek, obsazeností oddělení i tím, zda ženy samy neupřednostnily pobyt na pokoji s jinými romskými ženami,“ konstatoval soud.

Poradna pro občanská a lidská práva s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Podle ní je „praxe umísťování romských žen do tzv. romských pokojů dlouhodobá“.

Slovenští policisté vysvobodili z hořícího vozu sedm migrantů

Zahraniční

„Tato praxe představuje jejich segregaci na základě etnické příslušnosti. Segregace představuje vážnou formu diskriminace a je v rozporu s domácím antidiskriminačním zákonem i s mezinárodní antidiskriminační legislativou,“ tvrdí organizace.

„Z praxe vím, že soudní rozhodnutí jsou často poznačena rasovými předsudky, které nejsou v naší společnosti ojedinělé. Tento rozsudek není výjimkou. Také v tomto případě dal soud větší váhu výpovědím lékařského personálu než výpovědím samotných romských žen, které tuto praxi potvrzovaly,“ řekla podle listu Korzár Vanda Durbáková, jež poradnu zastupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám