Hlavní obsah

Řidič vídeňské tramvaje dostal výpověď za nacistický pozdrav

Právo, vpl, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Řidič tramvaje v rakouské Vídni přišel o zaměstnání poté, co při své noční jízdě v prvním městském obvodu použil nacistický pozdrav Sieg Heil. „Pětatřicetiletý řidič si už převzal výpověď,“ uvedl v pondělí mluvčí městské hromadné dopravy Kurt Richter.

Článek

Šofér noční linky číslo jedna popřál v sobotu mikrofonem cestujícím dobrou noc slovy Sieg Heil. Pasažérů, kteří se cítili dotčeni a protestovali, se ptal se smíchem: „To nerozumíte žertu?“

Až dosud se na řidiče neobjevila jediná stížnost, vedení podniku řekl, že nacistickým pozdravem překročil určitou hranici, což si prý uvědomil pozdě.

„Když si vyslechl obvinění, nesnažil se nic popírat,“ doplnil mluvčí městské prokuratury Gerhard Jarosch. Úřad veřejného žalobce už událost šetří. Pokud dojde k závěru, že porušil tzv. protinacistický zákon (Verbotsgesetz) a soud mu dá za pravdu, šofér může strávit za mřížemi až deset let.

Jako první upozornily na incident noviny Die Jüdische. Na internetu se krátce také objevilo video, zachycující celou událost, ale bylo už staženo.

Reklama

Výběr článků

Načítám