Hlavní obsah

Rakušan přežil pod lavinou deset hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Innsbruck

Zhruba deset hodin přežil pod sněhovým závalem třiadvacetiletý Rakušan, kterého s o čtyři roky starším německým turistou zasypala v neděli v rakouských Alpách lavina. Němec zemřel, uvedly v pondělí agentura APA a stanice ORF.

Článek

Mladí muži byli na pěší túře v tyrolském údolí Gschnitztal, kde se na ně lavina kolem nedělního poledne zřítila. Podle policie se naposledy telefonicky ohlásili kolem 11.00 SELČ a potom byli zasypáni.

Protože se až do večera neozvali, zalarmoval otec jednoho z nich v 18.35 SELČ úřady.

Lavinu objevil policejní vrtulník monitorující lavinovou situaci. Ve výšce 1900 metrů objevil na lavinovém poli nad Sandelsalme zával, který byl 400 metrů dlouhý a 200 metrů široký.

Záchranáře navedl na místo sesuvu pilot vrtulníku, který slyšel ve speciálním vyhledávacím zařízení volání zasypaného o pomoc.

„Nečekali jsme, že by v takto těžké mokré sněhové lavině mohl někdo přežít,” uvedl pilot vrtulníku Helmut Metzler.

Ze sněhu kolem 21. hodiny záchranáři vyprostili  podchlazeného Rakušana s tělesnou teplotou kolem 29 stupňů. Podle serveru tirol.ORF.at byl schopen se záchranáři komunikovat. Jeho německý kolega nepřežil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám