Hlavní obsah

Řádění neonacistů stálo hlavu šéfa německé kontrarozvědky

Berlín

Šéf německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Heinz Fromm skončí na vlastní žádost na konci července ve funkci. Uvedla to pondělí agentura DPA, podle níž odchod hlavy německé kontrarozvědky souvisí zejména s chybami při vyšetřování činnosti neonacistické skupiny ze Zwickau. Ta v letech 2000 až 2007 zavraždila devět přistěhovalců a jednu policistku.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Šéf Úřadu na ochranu ústavy Heinz Fromm

Článek

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich v podnělí vyhověl žádosti třiašedesátiletého Fromma, který stál v čele úřadu od června 2000. Jméno nového šéfa kontrarozvědky zatím nezveřejnil.

Odstoupení Fromma přivítali zástupci opozičních stran, kteří se ale zároveň nechali slyšet, že rezignací nezmizí problémy jeho úřadu. Ten se stal terčem kritiky zejména kvůli tomu, že po více než deset let nedokázal odhalit zločiny pravicových radikálů ze Zwickau z buňky NSU (Národně sociální podzemí).

Posledním hřěbíčkem do rakve bylo, že tajná služba loni skartovala záznamy o neonacistech. Měla dokumenty předat vyšetřovatelům 11. listopadu, když byla trojice odhalena.

Jen pár hodin před tím dala ovšem dokumenty skartovat, potvrdilo ministerstvo vnitra agentuře DPA. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Vraždící neonacisté Uwe Böhnhardt (vlevo) a Uwe Mundlos

Zničení dokumentů ale zvyšuje podezření, že někteří neonacisté byli placenými agenty. Tajné služby se mezi neonacisty pokoušely proniknout.

Tajná služba také podle zdroje deníku Berliner Zeitung pokoušela trojici vypátrat, ale jejich snahy překazila tajná služba v Durynsku. Zalarmovala šéfa neonacistů, který byl zároveň informátorem Úřadu na ochranu ústavy.

Konec NSU

Tříčlenné Národně socialistické podzemí ze saského Zwickau (Cvikov) bylo odhaleno na začátku listopadu loňského roku.

Z tříčlenného jádra zakládajících členů skupiny jsou dva mrtví. Po nepovedené bankovní loupeži Uwe Mundlos zabil před hrozícím zatčením Uwe Böhnhardta a pak obrátil zbraň proti sobě. Třetí členka NSU, Beate Zschäpeová, nechala vybuchnout byt, ale pak se sama přihlásila na policii. Využívá ovšem svého práva nevypovídat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám