Hlavní obsah

Puigdemont zaplatil kauci a opustil německou vazbu, Madridu se to nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neumünster
Aktualizováno

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont zaplatil v pátek kauci ve výši 75 tisíc eur (1,9 miliónu korun) a opustil vazbu v severoněmeckém Neumünsteru. Umožnil to čtvrteční verdikt německého soudu, jenž roztrpčil Madrid. O propuštění informoval web týdeníku Focus.

Foto: Carsten Rehder, ČTK/AP

Katalánský vůdce Carles Puigdemont opouští vazbu v Neumünsteru

Článek

Pětapadesátiletý politik ale nesmí do rozhodnutí úřadů o jeho případném vydání do Španělska opustit Německo. Jednou týdně se musí hlásit na policii v Neumünsteru a oznámit každou změnu bydliště, napsal list Süddeutsche Zeitung.

Puigdemont po propuštění poděkoval Německu za podporu a prohlásil: „Vyzývám k okamžitému propuštění svých politických souputníků. Pro Evropu je to velká ostuda (že jsou zavření). Demokracie ve Španělsku je ohrožena.”

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Carles Puigdemont opouští vazební věznici v Neumüsnteru

Zklamaný španělský soud

Soud odmítl Puigdemonta vydat na základě jeho obžaloby ze vzpoury. Připustil ale jeho vydání kvůli údajné zpronevěře. Španělský nejvyšší soud je tímto verdiktem roztrpčen, napsal list El País, ale míní ho respektovat. V případě odsouzení za násilnou vzpouru může politik ve Španělsku dostat až 30 let vězení, nejvyšší trest za zpronevěru může být 12 let.

Podle listu El Mundo má Španělsko možnost dodatečně rozšířit evropský zatykač o trestný čin vzpoury nižšího stupně (španělsky sedición), za který hrozí až 15 let vězení. Německý soud by poté musel posoudit nový zatykač a rozhodovat, zda má tento čin na rozdíl od násilné vzpoury (španělsky rebelión) ekvivalent v německých zákonech.

Že nemá násilná vzpoura obdobu v německém trestním zákoníku, ale bylo jasné hned po zveřejnění španělského zatykače.

Dobrou zprávou pro španělské vedení naopak je, že soud odmítl Puigdemontovu námitku, že by nebyl proces ve Španělsku spravedlivý. [celá zpráva]

Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března po překročení dánsko-německé hranice na základě evropského zatykače, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu. Španělsko požaduje jeho vydání kvůli vzpouře a zpronevěře veřejných prostředků tím, že jeho vláda loni uspořádala nepovolené referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku.

Politik obžalobu Madridu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. Proti vydání do Španělska se může případně bránit u německého ústavního soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám