Hlavní obsah

Prominentní republikán v Severním Irsku obviněn z vraždy vojáků

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Policie v Severním Irsku ve čtvrtek obvinila z vraždy dvou britských vojáků předního republikánského disidenta Colina Duffyho. Mluvčí disidentů označil jejich smrt a zabití jednoho policisty za „válečný akt“, napsal britský list The Guardian.

Foto: MOD/Handout, Reuters

Zavraždění vojáci Mark Quinsey (vlevo) a Cengiz Azimkar

Článek

Jednačtyřicetiletého Duffyho policie zatkla zhruba před dvěma týdny. Na začátku tohoto týdne byl podle agentury AP spolu s dalšími pěti podezřelými propuštěn, ihned poté ale znovu zatčen. Muž čelí obvinění ze dvou vražd, pěti pokusů o vraždu a z držení zbraní a munice, citovala agentura AFP policejního mluvčího.

Oba vojáci byli zastřeleni na začátku března při útoku, který vyvolal obavy z návratu sektářského násilí, jež Severní Irsko sužovalo několik desetiletí. Vážně zraněni byli také další dva vojáci a dva civilisté. K atentátu se přihlásila Pravá IRA, skupina odpadlíků z Irské republikánské armády (IRA). O dva dny později členové další odštěpenecké organizace IRA, Pokračování IRA, zabili policistu. Z vraždy už byli obviněni tři lidé.

Podle mluvčího disidentů hlavní severoirské republikánské strany Sinn Féin, která je politickým křídlem IRA a sdílí v zemi moc s probritskými protestanty, byly útoky „válečným činem“ a ne vraždou. Mluvčí disidentské odnože Richard Walsh obvinil předsedu Sinn Féin Gerryho Addamse a severoirského vicepremiéra Martina McGuinnesse z „nejhorší formy zrady“. Upozornil, že by mohlo následovat další násilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám