Hlavní obsah

Primátor Gdaňsku si stěžoval na nenávistné útoky Všepolské mládeže

Právo, Novinky, Pavol Minárik
Varšava

Primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz (53) si čtyři dny před nedělním brutálním útokem stěžoval na nenávistnou a nevybíravou kampaň, která je vedena proti jeho osobě ze strany organizace Všepolská mládež (MW), která zastává nacionalistickou a krajně katolickou rétoriku. Na sociálních sítích organizace nedávno zveřejnila Adamowiczův „úmrtní list“.

Foto: Profimedia.cz

Pawel Adamowicz

Článek

Primátora v neděli večer pobodal podle polských médii 27letý Stefan W., kterého policie již zadržela. Adamowicz měl utrpět tržné rány v oblasti srdce a v břišní dutině a podstoupil přibližně pětihodinovou operaci. Jeho stav nadále zůstává vážný. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na starostu GdaňskuVideo: Reuters

Adamowicz podal před čtyřmi dny na organizaci Všepolská mládež trestní oznámení, kvůli zveřejnění jeho „úmrtního listu” na sociálních sítích organizace. Městská prokuratura v Gdaňsku ale vyšetřování zastavila s odůvodněním, že „nejde o vyvolávání nenávisti, ale přípustnou formu kritiky a nespokojenost s činností primátora“.

Politik na to reagoval slovy, že to, co udělali lídři Všepolské mládeže, v žádném případě nebyla běžná kritika. „Oznámení o smrti žijícího člověka překračuje všechny přípustné hranice vyjadřování nespokojenosti,“ řekl. Zároveň se veřejně ptal, zda by prokuratura tímto způsobem reagovala v případě, kdy by někdo oznámil smrt lídra PiS Jaroslawa Kaczynského či prezidenta Andrzeje Dudy“.

Dlouhodobé šíření nenávisti a lží ve veřejných médiích, jako je polská televize (TVP) v případě Pawla Adamowicze, přineslo bohužel své ovoce,“ napsala v pondělí Gazeta Wyborcza. Je podle ní nejvyšší čas vzpamatovat se a zastavit rozdělování Polska na dva mezi sebou bojující tábory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám