Hlavní obsah

Přibývá rakoviny jícnu přenášené orálním sexem

Ve vyspělém světě přibývá případů rakoviny jícnu, kterou způsobuje papilomavirus (HPV) způsobující rakovinu děložního čípku. Souvisí to s rozšířením orálního sexu, při němž se přenáší. Upozornili na to podle agentury Reuters v odborném časopise British Medical Journal britští vědci, kteří doporučují očkování dospívajících děvčat a chlapců proti těmto nemocem.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinné buňky

Článek

Přestože celkově rakoviny krku a ústních sliznic v posledních letech mírně ubylo, počet případů rakoviny jícnu, vyvolaných lidským papilomavirem (HPV) výrazně vzrostl, a to hlavně ve vyspělém světě.

"Přenášení HPV při sexu - zvláště při orálním - může být příčinou nárůstu výskytů rakoviny jícnu související s přenosem HPV," uvedli britští vědci. Papilomaviry napadají buňky lidské pokožky a sliznic hlavně na genitáliích, ale také například až v nosohltanu.

Vědci poukazují na nedávnou studii, která zjistila sedmdesátiprocentní nárůst výskytu HPV u diagnostikovaných případů rakoviny jícnu ve Stockholmu od 70. let minulého století. Papilomový virus jako příčinu rakoviny jícnu určili v 60 až 80 procentech případů rovněž vědci ve Spojených státech. Ještě v minulém desetiletí měla tato příčina jen čtyřicetiprocentní podíl.

Každoročně je u žen zaznamenáno více než 500 000 nových případů rakoviny krku a 200 000 úmrtí způsobených tímto onemocněním. Celkově je mezi mužskou i ženskou populací rakovina krku a ústních sliznic šestým nejrozšířenějším druhem nádorových onemocnění.

Nedávná studie prokázala, že riziko rakoviny jícnu souvisí s mírou promiskuity. U lidí se šesti a více partnery nebo nejméně čtyřmi, s nimiž provozovali orální sex, je toto riziko vyšší. Samozřejmě jde o orální sex provázený pez ochrany.

V mnoha vyspělých zemích už existují očkovací programy, které mají proti HPV chránit hlavně dívky, a to ještě před zahájením jejich aktivního sexuálního života.

Britští vědci pod vedením Hishama Mehanny z univerzitní nemocnice v Coventry doporučují k úvaze, zda by do imunizačních plánů neměli být zahrnuti i chlapci. Dosud to však naráželo na argument vysokých nákladů. "Musíme se znovu podívat na důkazy a přehodnotit efektivnost nákladů u chlapců ve světle tohoto nového a prudce rostoucího výskytu," zdůrazňuje Mehanna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám