Hlavní obsah

Prezidenti Visegrádu podporují vstup Chorvatska do EU

Právo, Ivan Vilček
PIEŠŤANY

Český prezident Václav Klaus prohlásil, že prezidenti Visegrádské čtyřky považují Chorvatsko za jasného kandidáta pro vstup do EU. Klaus to uvedl v pátek po zahájení dvoudenního summitu prezidentů České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska ve slovenském lázeňském městě Piešťany.

Foto: Reuters

Prezidenti Visegrádské čtyřky v Piešťanech

Článek

Klaus přiznal, že názory prezidentů se liší v případě dalších možných kandidátů pro členství v unii, jako je například Ukrajina a Turecko. "Je to dáno teritoriálním umístěním jednotlivých států," dodal Klaus. Český prezident označil za debakl unie, pokud nechá Turecko čekat na členství 45 let. "Je to nedůstojné a trapné. Musíme si dát pozor, abychom levně neslibovali něco, co jen těžko můžeme splnit," konstatoval Klaus. Přiznal, že právě v tom se prezidenti V-4 neshodují. "Někteří zastávají názor, že je dobré slibovat," dodal.

Dalším tématy summitu je volný pohyb pracovních sil, přeshraniční kriminalita, válka v Gruzii a plán Spojených států vybudovat v Česku a v Polsku základny protiraketového systému.

Václav Klaus, Lech Kaczynsky, László Sólyom a Ivan Gašparovič v pátek večer navštívili koncert slovenského operního pěvce Petra Dvorského. Prezidenti přicestovali na summit společně s manželkami. Chyběla pouze manželka maďarského prezidenta. Manželky si prohlédly Piešťany ze speciálního lázeňského vláčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám