Hlavní obsah

Prezidenti Francie a Německa si připomněli začátek první světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidenti Francie a Německa François Hollande a Joachim Gauck si v neděli společně na vrcholu Hartmannsweilerkopf v Alsasku připomněli začátek první světové války. Před sto lety - 3. srpna 1914 - vyhlásila tehdejší Německá říše válku Francii.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a jeho německý protějšek Joachim Gauck na vzpomínkové akci

Článek

"Společná Evropa, společné evropské instituce nejsou výsledkem dějinné náhody," řekl Gauck v místech, kde padlo skoro 30 000 francouzských a německých vojáků.

V současnosti je podle něho nutné postavit se populistům, kteří se snaží získávat si přízeň protievropskými hesly. Na pietní akci přišla také asi stovka mladých lidí z obou zemí, jež v minulosti dělila osudová zášť.

Hora přezdívaná Požírač lidí

Během bojů v okolí necelých 960 metrů vysoké hory Hartmannsweilerkopf (francouzsky Vieil Armand) vojáky nekosily jen kulky a granáty, umírali i na úplavici nebo tyfus. Hora si vysloužila přezdívku "Požírač lidí". Na tamním hřbitově leží na 12 000 vojáků, jejichž ostatky se nikdy nepodařilo identifikovat.

Jako první válečný konflikt v dějinách zasáhla první světová válka téměř celý svět a zahynulo v ní zhruba deset milionů vojáků a 8,5 miliónu civilistů. Konflikt, který začal 28. července 1914, když Srbsku vyhlásilo válku Rakousko-Uhersko, a skončil 11. listopadu 1918 podpisem příměří u francouzského Compiegne, zásadně změnil politické uspořádání Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám