Hlavní obsah

Prémie polských ministrů půjdou na charitu, přikázal Kaczyňski

– Varšava
Právo, PM

Jaroslaw Kaczyňski, šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), bouchl do stolu – na mimořádné tiskové konferenci ve čtvrtek ve Varšavě oznámil, že do poloviny května mají ministři a jejich náměstci za PiS odevzdat na charitu prémie, jejichž výše Poláky masově pobouřila.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda polské strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński

Článek

Na nejbližším zasedání Sejmu navrhne PiS navíc osekat platy poslanců i senátorů o pětinu. „Chystáme zákon o snížení platů primátorů, starostů a jejich náměstků, ale i nadměrně vysokých odměn členů dozorčích rad ve státních podnicích,“ doplnil Kaczyňski.

„Před volbami jsem řekl, že do politiky se nechodí pro peníze. Společnost si to očividně zapamatovala, a proto zareagovala na odměny nejvyšších vládních úředníků,“ vysvětlil.

Narážel tím na odměny v úhrnné výši pěti miliónů zlotých (přes 30 mil. Kč), jež podle deníku SuperExpress na sklonku loňska nechala v tichosti vyplatit ministrům, státním tajemníkům i sobě Beata Szydlová, než ji v čele vlády vystřídal Mateusz Morawiecki.

Szydlová navíc věc vyhrotila – k prémiím v Sejmu prohlásila: „Ty peníze nám patří, zasloužili jsme si je.“

Skandál přišel ve chvíli, kdy PiS poměrně dramaticky přichází o voličskou přízeň. Zatímco ještě na počátku roku činila podpora přes 50 procent, v únoru klesla na 40 procent a v březnu se propadla na 28 procent. Tak nízké preference za uplynulé 2,5 roku u vlády PiS ještě neměl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám