Hlavní obsah

Pravidly Evropské unie se řídit nebudeme, vzkázal do Bruselu Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie se kvůli uzavření dohody o volném obchodu nezaváže k tomu, že bude dodržovat pravidla Evropské unie, prohlásil premiér Boris Johnson během pondělního jednání s obchodníky. Pokud na tom bude Brusel trvat, Británie raději přistoupí na zavedení cel.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Chceme rozsáhlou obchodní dohodu podobnou té, jakou má Unie uzavřenou s Kanadou,“ řekl Johnson s odvoláním na dohodu o volném obchodu mezi Bruselem a Ottawou.

Při nadcházejících rozhovorech s Unií se podle Johnsona Spojené království nezaváže dodržovat normy EU v oblasti ochrany životního prostředí, práv pracovníků a státní hospodářské pomoci.

Johnsonova tečka z Twitteru: Brexit není konec, ale začátek

Zahraniční

„Británie si v těchto oblastech zachová nejvyšší standardy, v mnoha ohledech lepší než EU bez nutnosti smlouvy, a nyní je třeba to zdůraznit,“ uvedl premiér. Během projevu se zcela vyhnul slovu brexit, připomněla agentura DPA.

Británie opustila EU v noci na sobotu. V přechodném období do konce roku se v každodenním životě prakticky nic nemění. Během této doby se obě strany chtějí dohodnout na tom, jak regulovat své budoucí vztahy.

Loučení s EU v britských ulicích: Nostalgie i pálení evropské vlajky

Evropa

Na oplátku za dohodu o volném obchodu trvá Brusel na rovných podmínkách. Vzorec zní: „Žádné celní sazby, žádné kvóty, žádný dumping.“

Období do konce roku je považováno za příliš krátké, ale Johnson vehementně odmítá možnost prodloužení přechodného období až o dva roky. Tento termín je ale otevřený až do konce července.

Reklama

Výběr článků

Načítám