Hlavní obsah

Požáry v Řecku zničily 150 domů. Ohrožují i Olympii, mniši se odmítli evakuovat

Atény

Nejméně 150 domů zničil požár na řeckém ostrově Evia, který obklíčil tucet vesnic a klášter. V Řecku zuří přes sto požárů, uvedl list The Guardian, z toho jeden v blízkosti Atén, další ohrožuje starověké město Olympii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požáry na řeckém ostrově EviaVideo: Reuters

 
Článek

„Vedeme souboj s titány, to nejhorší teprve přijde,“ řekl tajemník ministra pro civilní ochranu Niklos Hardalias.

U Olympie s ohněm bojuje stovka hasičů, kterým s likvidováním plamenů pomáhají tři vrtulníky a dvě letadla.

Atény dusí kouř z obřího požáru. Nevycházejte, vyzvaly obyvatele úřady

Evropa

„Bylo uděláno všechno, co šlo, aby se před plameny ochránilo muzeum a archeologické naleziště na místě, kde začaly olympijské hry,” řekla ministryně kultury Lina Mendoniová.

Požár na ostrově Evia je tak silný, že jsou plameny v lese vidět i z moře. Oheň se přiblížil i ke klášteru svatého Davida. Tři mniši z něj odmítli odejít, i když byli z okolních vesnic všichni lidé evakuováni, uvedli hasiči.

Foto: Giannis Spyrounis, ČTK/AP

Požárem zasažený dům u Olympie

„Dusíme se kouřem,“ řekl agentuře ANA jeden z mnichů.

Popsal, že plameny u kláštera šlehají do výše 30 až 40 metrů. Policie uvedla, že pokud by byly životy mnichů ohroženy, bude je nucena evakuovat. Z pláže už pět lodí evakuovalo 85 obyvatel.

S požárem bojuje stovka hasičů, kterým pomáhá sedm helikoptér a vodních bombardérů, oznámila civilní ochrana. Hasiči uvádějí, že se požár dá obtížně zvládnout, protože je ostrov velmi kopcovitý a kvůli kouři je viditelnost nízká.

Místní politici si stěžují, že boj s požáry komplikuje nedostatek zdrojů. Zástupce starosty Mantudia Argyris Liaskos řekl televizi Skai, že pro boj s požáry nedostali žádnou podporu. „Bylo spáleno přes 150 domů,“ uvedl Liaskos.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Požár na ostrově Evia

„Žádáme úřady, aby posílily vzdušné a pozemní síly, aby nebyly ohroženy lidské životy,“ řekl starosta Limni Giorgos Capurniotis.

Hoří i u Atén

U Atén s požárem borového lesa, který propukl v úterý na úpatí hory Parnitha, bojuje 500 hasičů. Kouř z něj se dostal už do města, u něhož hoří ještě další dva požáry.

Obyvatelé Atén byli vyzváni, aby neotvírali okna, zůstávali doma a použili roušky. Desítky lidí se obrátily na lékaře kvůli dýchacím potížím.

Reklama

Výběr článků

Načítám