Hlavní obsah

Porošenko navrhl ústavní změny pro povstalecký Donbas

Kyjev
Aktualizováno

Zvláštní postavení východoukrajinského regionu Donbas, ovládnutého proruskými separatisty, může být stvrzeno v ukrajinské ústavě. Příslušný návrh předložil podle listu Ukrajinska pravda parlamentu prezident Petro Porošenko. Jde o jednu z podmínek mírových dohod z Minsku, která má vést k urovnání konfliktu s více než 6500 oběťmi na životech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Doněcké oblasti se strhla přestřelka mezi ukrajinským dobrovolnickým praporem a proruskými separatistyVideo: Reuters

 
Článek

Ruská média zaznamenala, že Porošenko pozměnil svůj návrh decentralizace Ukrajiny, jehož předchozí verze separatisty neuspokojila. Porošenkův červnový návrh kritizovala i ruská diplomacie jako ignorování požadavků povstaleckého Doněcku a Luhansku.

Ukrajinští poslanci jsou prý vystaveni nátlaku, aby změnu ústavy schválili. „V těchto hodinách a minutách se na poslance vykonává obrovský nátlak od mezinárodního společenství, aby (povstalecká) Doněcka lidová republika a Luhanská lidová republika dostaly zvláštní postavení v naší ústavě. Argumentuje se nezbytností ,předvést plnění minských dohod‘,“ postěžovala si místopředsedkyně parlamentu Oksana Syrojdová.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinska pravda v té souvislosti uvedla, že Porošenko nový návrh předložil po schůzce s náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou. K přidělení zvláštního statusu Donbasu nutila Kyjev i Evropská unie. [celá zpráva]

Příští změna jen s dvoutřetinovou podporou

K přijetí návrhu by podle deníku měla stačit v prvním čtení prostá většina (226 ze 450 hlasů), pro definitivní schválení však bude nutné získat 300 hlasů.

Změnit ustanovení zakotvující „zvláštnosti místní samosprávy“ separatistů by v budoucnu podle listu vyžadovalo úplnou proceduru pro novelizaci ústavy, tedy dvě zasedání parlamentu a dvoutřetinovou většinu hlasů.

Parlament by měl ve čtvrtek rozhodnout, zda zařadí prezidentův návrh, měnící přechodná ustanovení ústavy, na program. Také by jej měl předat k posouzení ústavnímu soudu a seznámit se s jeho názorem, než bude o předloze hlasovat.

Rusko vyslalo další konvoj

Rusko mezitím v noci na čtvrtek vypravilo na Donbas další konvoj s nákladem humanitární pomoci.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ukrajina na takovéto zásobování hledí podezřívavě, neboť se obává, že na Donbas tímto způsobem proudí i vojenská pomoc proruským separatistům. Moskva tato nařčení odmítá.

Reklama

Související články

Separatisté v Donbasu vyhlásili nové volby

Proruští separatisté v neuznávané Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny vyhlásili „zvláštní režim samosprávy“ a ohlásili na 18. října místní volby....

Výběr článků

Načítám